Hyvä kaavio, selkeämpi mieli

No Comments

Psykologit ovat tutkineet minua useaan otteeseen ja olen toistuvasti hämmentänyt heitä. Olen ongelmanratkaisussa poikkeuksellisen luova ja ennakkoluuloton. En huomaa sitä itse – miten huomasinkaan – sillä olen aina elänyt tätä samaa arkea. Ei siinä luovuudessa mitään kehuskeltavaa ole. Yksi osaa opettaa, toinen hoitaa, kolmas laulaa, neljäs kuunnella ja joku poikkeusyksilö osaa vaihtaa autoon tuulilasinpyyhkimet kolmessa sekunnissa. Tällainen ihme oli Motonetissa eilen. Itseltäni siihen olisi mennyt tunti äheltämistä ja toinen kiroamista. Omat aivojohteeni ovat geenilotossa kääriytyneet sellaiseen solmuun, että ratkaisen asioita eri tavalla kuin useimmat muut.

Luovuus vaikeuttaa merkittävästi arjessa selviytymistä. Näen ratkaisun, mutten osaa välttämättä ollenkaan selittää sitä muille. Turhaudun ja kuulijat turhautuvat. Tarvitsen usein jonkun toisen tulkkaamaan, mitä oikeasti tarkoitan. Lähipiirissäni on onnekseni rutinoituneita selkokielistäjiä. Kuulen palavereissa usein muiden suusta upeita ja ymmärrettäviä lauseita, joiden päälle huomaan huudahtavani: ”Juuri tuota luulen yrittäneeni sanoa!”

Joskus tuntuu vilpittömästi siltä kuin minut olisi pistetty häkkiin, jossa en mahdu levittelemään siipiäni. Mutta toisaalta taas olen huomannut, että parasta luovuutta voi ollakin häkkiin sopeutuminen. Arvannette varmaan, että käyttöliittymäni ei ole erityisen yhteensopiva PowerPointin kanssa. Mutta joskus laatikoiminen pakottaa jäsentämään omia laajakaarisia ajatuksia. Tänään minulla oli päässäni selkeä näkemys neljän tärkeän asian hierarkiasta, mutta se ei tahtonut millään konkretisoitua pään ulkopuolelle. Menin vierailemaan PowerPointiin, todelliselle epämukavuusalueelleni. Ja mitä tapahtuikaan! Sain jäsennettyä ajatukseni selkeäksi kaavioksi. Se on kaunis kaavio.

Strategy concept

Leave a Reply