Licence to chill

No Comments

Viime viikon Kauppalehti Optiossa oli hyvä artikkeli ylivireydestä.  Keho-orientoitunutta psykoterapiaa opiskellut Hanna Markuksela kertoo, että ylivireyden ensimmäinen varoitusmerkki ilmenee aamuyöstä. Kun ihminen käy ylikierroksilla, hänen luontaisesti aamuisin koholla olevat kortisoli- eli stressihormonitasonsa alkavat kohota jo yöllä – ja hän herää liian aikaisin.

Tunnistan ilmiön itsessäni.

Olen aina ollut luontaisesti varhainen herääjä. Korona-ajan tuoma stressi on ruuvannut rytmiäni vieläkin aikaisemmaksi. Olen herännyt viimeiset puolitoista vuotta töihin useimmiten jo puoli viideltä. Ja samalla, kun edellisestä pidennettyä viikonloppua pidemmästä lomasta on kaksi vuotta, ylivireyden mukanaan tuoma aamuvirkeys ei ole enää pelkkä persoonallinen luonteenpiirre vaan puolittainen addiktio.

Torstaina suuntaan lomalle. Kassiin on pakattu lenkkitossut, kuulokkeet ja muutama kirja. Tiedän, että olen lomani ansainnut, mutta silti koen syyllisyyttä siitä, että vapaata pitämällä yritän ajaa kierroksiani alemmas. Toiset kätkevät matkaansa mukaan taskumatin. Minulla piilossa on läppäri. Ei kai parin meilin lukemisesta vielä retkahda.


Photo by S Migaj on Unsplash

Leave a Reply