Painetehtävä

No Comments

En tiedä moniko teistä seuraa MasterChefiä, mutta eilisen Suomen version jakso muistutti minua siitä, että viimeistään koronan myötä työelämä on muuttunut kuin tositeeveeksi. Meistä monen päivä alkaa mysteerilaatikoiden avaamisella, joita seuraa tiukasti aikataulutettuja Teamsilla, Hangoutsilla, Zoomilla ja Skypellä rytmitettyjä, toinen toistaan seuraavia painetehtäviä. Jokaista suoritusta arvioidaan, sekuntikello tikkaa ja heikoimmat ohjataan kisan jälkeen luiskaan.

”If you can´t stand the heat, get out of the kitchen.”

Tositelevision kilpailuformaattien seuraaminen on mukavaa, mutta yhtä mukavaa ei ole huomata lipsahtaneensa elämään itse tätä todellisuutta. Etätyö on muuttanut selkeästi käyttäytymistämme: Asiat hoidetaan nykyisin verkon yli etäyhtäyksin. Se on ihan jees, mutta samaan aikaan olemme unohtaneet monta koeteltua, hyväksi havaittua toimintamallia. Ennen toimeksianto tarjoiltiin usein jäsentyneesti kirjallisessa muodossa ja toimitettiin yhdelle vastaanottajalle. Nyt toimeksianto annetaan monimediallisesti Teamsissä ja siihen kutsutaan 4-5 kuulijaa.

Plussat: Rikkinäisen puhelimen efekti poistuu, tiimi sitoutuu laajemmin ja vuorovaikutuksesta tulee interaktiivisempaa.

Miinukset: Työn aloitukseen sitoutuu moninkertaisesti työpanosta ja sisäisten (etänä järjestettävien) purkupalaverien vaatima työaika kasvaa.

Nykyinen arki onkin tiimin yhteisten vapaiden aikojen löytämisen kalenteritetristä. Tämä on johtanut siihen, että jollei halua käyttää vaippaa, pissatauotkin pitää merkitä kalenteriin. Olkaa tänään armeliaita itselleni ja merkitkää työkalenteriinne rohkeasti aikaa myös tauoille – itsellenne.

Einsteinin kerrotaan sanoneen, että jos hänellä olisi ongelma ja yksi tunti aikaa, hän käyttäisi ongelman ymmärtämiseen 55 minuuttia ja ratkaisemiseen viisi minuuttia. Tämä on hyvä ohje työkalenterin täyttämiselle. Tunnin palaveriin valmistautumiseen ja sen purkamiseen kannattaa varata seitsemän tuntia. Jos täytät päiväsi pelkillä kohtaamisilla, kovalevysi täyttyy ja painekattilasi rajat tulevat vastaan.

 

 

 

Leave a Reply