Downshiftaamisen romantisoinnin kääntöpuoli

No Comments

Valtamedia Helsingin Sanomien agendalla downshiftaamisen romantisointi on korkeammalla kuin koskaan. Tänäänkin oli juttu vastavalmistuneesta kauppatieteen maisterista, joka oli jo 24-vuotiaana ehtinyt palaa työurallaan miltei loppuun työskennellessään traineena big fourilla. Onneksi raskasta harjoittelua seurasi vaihtovuosi Uudessa-Seelannissa, jossa shifteri pääsi surffaamaan, vaeltamaan ja olemaan hiihtopummina. Paluumatkalla hän rentoutui surffaamalla Balilla, palasi työhön syksyllä 2018, mutta kesti vain jouluun. Oli aika downshiftata.

Nyt hän on talvisin korkeakoulutettu hiihtopummi Innsbruckissa ja kesät korkeakoulutettu surffipummi Balilla. Nyt kun ei pääse kiusallisten matkustusrajoitusten vuoksi pummeilemaan, hän maisteripyöräilee ympäri Suomea.

Mikä minä olen tuomitsemaan oman tiensä kulkijoita. Mutta sen haluan todeta, että elämä on nollasummapeli. Yhtä downshiftaaja kohden vaaditaan ainakin yksi mediaepäseksikäs upshiftaaja. Jonkun pitää oravanpyörästä polkupyörän selkään vaihtaneen korkeakoulutus, pyörätiet ja terveydenhuolto maksaa. Aikamme ei kuitenkaan ole otollinen kertomaan heistä, jotka kantavat työllään vastuuta.

Media romantisoi omaehtoisia downshiftaajia. Viime kuukausina moni on joutunut himmaamaan ihan ilman omaa tahtoaan. Työpaikkojen ovet ovat olleet valtioneuvoston määräysten vuoksi säpissä – tai kuten meillä markkinointiviestintätoimialalla – miltei kaikki työnantajat ovat varmuuden vuoksi lomauttaneet henkilökuntaansa ja hamuavat nyt rahaa valtiolta. Vähemmän näkyy tarinoita siitä, miten poikkeusolojen aikana upshiftaamalla on saatu pidettyä pyörät pyörimässä ja osaava henkilökunta pois työttömyyskassoista. Suomenkin hyvinvoinnin taustalla oleva työn sankaruus on viime vuosina korvautunut kuluttajakansalaisuudella, jossa on trendinä shoppailla työelämässä aivan kuten ruokakaupassa. Otetaan hyllystä vain herkkupaloja.

Siskonmakkarasoppa on luusereille.


Siskonmakkarakeiton kuvan tarjoaa K-Ruoka.

 

 

 

 

 

Leave a Reply