EDIT: Kestävä brändinrakennus on tekoja, ei temppuja

No Comments

15 minuuttia julkisuudessa on kiihottava ajatus. Jos selfie ei kiinnosta kohderyhmää riittävästi, aina voi koettaa päästä yhteiskuvaan jonkun itseään tunnetumman kanssa.

Doyle Dane Bernbach -mainostoimisto suunnitteli Avis-autovuokraamoketjulle jo vuonna 1962 We try harder -kampanjan. Avis tunnusti olevansa markkinakakkonen ja siksi heidän pitää yrittää enemmän pärjätäkseen. He onnistuivat asemoimaan itsensä kuluttajien mielissä haastajayritykseksi, jonka palvelussa on aina jotain enemmän. Kampanja ei ollut vain mainospuhetta. Henkilökunta oli valmennettu lunastamaan lupaukset.

Pari viikkoa sitten Finlayson julisti olevansa vastuullisempi lakanakauppias kuin IKEA. Kampanja satoi ilmiselvästi brändikuvaltaan eheämmän IKEAn laariin. Tänään samaan noutopöytään tuli haaskalle parikymmentä ihmistä työllistävä kangasalalainen alusvaateompelimo Tam-Silk, joka julisti paikallislehden kannessa: Ikea ja Finlayson, siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja.

Ihan kiva, mutta.

Finlayson ja IKEA nokittelivat raaka-aineittensa vastuullisuudesta. Kalsarifirma nosti vertailuun alkuperäisen dialogin ulkopuolelta suomalaisen työn. Tosin kohtuullisen ontuvasti, sillä Finlayson ja IKEA työllistävät monikymmenkertaisen määrän suomalaisia. Entä Tam-Silkin raaka-aineiden vastuullisuus? Niistä ei löydy verkkosivuilta juurikaan tietoja saati sertifikaatteja. Minulle jäi epäselväksi, missä kankaisiin tarvitut silkkiperhosentoukat on kasvatettu, missä ne on keitetty ja mitä niiden keittäjä on saanut työstä palkakseen. En saanut myöskään selville, missä kankaat on kudottu. Onko tuotantoketju läpinäkyvä ja verifioitu. Lakanaompelijoiden viestinnässä esille nostettu vastuullisuus oli todennettu.

Hyvää tässä on se, että kaikki kolme ovat nostaneet keskusteluun joko raaka-aineiden vastuullisuuden tai meille kaikille tärkeän suomalaisen työn. Huonoa on se, että julkisuustemppuilulla ei saa korvata raakaa työntekoa. Walk the talk. Ja juuri tässä järjestyksessä. Ensin kävellään ja vasta sitten puhutaan siitä.

EDIT: Nöyrin anteeksipyyntöni. Luin Tam-Silkin sivuja huolimattomasti. Sivunavigoinnissa luin vain Läpinäkyvyys-osion alakohdat Materiaalit ja Ekologisuus, enkä näistä löytänyt tietoa materiaalien sertifioinneista, mutta siellä ne olivat koko ajan. En ymmärtänyt etsiä sisältöä Läpinäkyvyys-kohdan alta. Sieltä selviää, että Tam-Silkin raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja ja hankittuja. Eli yhtiö pystyy yhdistämään vastuullisen materiaalihallinnan ja suomalaisen työn kilpailukykyisillä hinnoilla. Hienoa!

 

 

 

 

 

Leave a Reply