Työ on toisaalla

No Comments

Suomen talous on vihdoin vakaassa kasvussa. Esimerkiksi Turun talousalueella ja pääkaupunkiseudulla työvoiman heikko saatavuus alkaa olla kasvun este. Erityisesti korkeasti koulutetuille teknisen alan asiantuntijoille on kova kysyntä. Kun suunnittelijoiden paikat saataisiin täytetyiksi, se johtaisi nopeasti tuotantohenkilöstön palkkaamiseen.

Samaan aikaan naapurimaakunnissa on työttömyyttä. Meillä on työn ja sen tekijöiden kohtaanto-ongelma. Mikseivät työttömät sitten yksinkertaisesti muuta työn perässä? Satakuntalaisen muuttotappiokunnan omakotitalon hinnalla (jos joku sen ylipäätään ostaisi) saa perheelleen Turusta vanhan kaksion, Helsingistä yksiön. Puolisollekin pitää löytää työ. Lapsille uusi koulu, harrastukset ja ystävät. Minne koirat mahtuvat kaksiossa? Kuka sitä nyt kotoaan pakolla muuttaisi.

Voihan työn perässä ajaa. Perhe jää kotiseudulle ja jompikumpi vanhemmista käy päivittäin kasvukeskuksissa. Valtiohan suorastaan tukee liikkuvuutta. Olen vuosia liikkunut työn perässä. Asun Turussa. Viime viikolla kävin kolme kertaa Helsingissä, kerran Jyväskylässä. Tuleva viikko ei eroa menneestä. Matkoineen työviikko venyy helposti 65-tuntiseksi ynnä iltaiset meileihin vastaamiset. Perjantaina nukahdin iltayhdeksältä. Lauantaina kahdeksan jälkeen.

Tuoreen saksalaisen tutkimuksen mukaan jo 45 minuutin päivittäinen työmatka kasvattaa merkittävästi terveysoireiden riskiä. Pitkää työmatkaa tekevillä on muita useammin korkea verenpaine ja veren stressihormonit ovat korkealla. Selkä- ja päänsärkyoireet ovat myös tavallisia, samoin vatsavaivat. Syynä on se, että pitkiä matkoja pendelöivät joutuvat keskittämään elämänsä rentoutushetket ja kuntoilun pelkästään viikonloppuihin. Entä etätyö, kuulen jonkun ajattelevan. Sosiaaliselle ihmiselle (sellaisiksi evoluutio on valtaosan meistä jalostanut) se on usein liikkumistakin suurempi kärsimys.

Kun Jari Tervo lausui nerokkaasti, että elämä on toisaalla, mutta sinne pääsee taksilla, hän tuskin ajatteli työelämää. Sinne pääseminen ja siellä pysyminen on päivittäinen kamppailu.

asc_blog_commuter

Leave a Reply