Minulla on sellainen kutina

No Comments

Olen nähnyt tutkimuksia, joiden mukaan jopa 60 prosenttia bisneksen ennustamisesta tehdään pelkästään yritysjohdon henkilökohtaisten käsitysten pohjalta. Selkäytimestä nouseva mututuntuma voi olla pelastava silloin, kun harkintaan perustava päätösprosessi on liian hidas.

Scientific Reports –julkaisussa tiedemiesryhmä väitti saaneensa todisteita siitä, että kaikenlaiset kutinat todellakin voivat kertoa arvokasta tietoa siitä, miten markkinoilla pitäisi toimia. Tuntemukset eivät tutkijoiden mukaan kumpua pelkästään henkilön vatsanpohjasta, vaan myös sydämestä, keuhkoista, rakosta, suolistosta ja ihosta. Tuntemukset sisältävät signaaleja, jotka kertovat ihmisille heidän tunnetilansa, kipunsa, ahdistuksensa ja epäilynsä.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin toisia parempia tunnistamaan nämä signaalit. Esimerkiksi maailman valuuttamarkkinoita toistuvasti järisyttävän George Soroksen väitetään perustavan päätöksensä mututuntemuksiin. Hänen kutinansa valuuttakurssien muutoksista muuttuvat tosiksi.

Rationaalisten päätösten tekeminen on päivä päivältä vaikeampaa. Tiedon määrä on niin rajussa kasvussa, että ainakin itse huomaan yrittäväni yhä useammin suojautua kaikkialta vyöryvästä informaatiosta. Vaihdoin puhelinta ja ensi töikseni varmistin, että kaikki soitto- ja ilmoitusäänet sekä värinät on vaiennettu. Jatkuvan ja taukoamattoman hälyn keskellä ei tunnista omia tunteitaan ja vaistojaan. Ensin mute, sitten mutu.

2000px-Mute_Icon.svg-1

 

 

 

 

Leave a Reply