Kolme asiaa, jotka lisäävät Suomen vetoa ja pitoa

1 Comment

Professori Alf Rehn muuttaa perheensä vetämänä Tanskaan. Se on pieni askel Suomen akateemiselle keskustelulle, mutta suuri askel Rehnin puolisolle ja pienelle Kööpenhaminassa asuvalle pojalle. Valantehneenä akateemisena populistina Rehn käytti tilaisuuden hyväkseen ja listasi muuttouutisensa yhteydessä kolme Suomen vetoa ja pitoa vähentävää asiaa.

Ensimmäisenä hän mainitsee Suomen yliopistojen kurjistamispolitiikan. Rehn jättää mainitsematta sen, että yliopistojen rahoitus on 2000-luvulla noussut 800 miljoonalla eurolla ja nyt tehty leikkaus on vain 3% valtion tuesta. Leikkauksen jälkeenkin valtion rahoitus on 8 % korkeampi kuin vuonna 2010. Romahdus on populismia.

Toiseksi Rehnin mielestä Suomessa on vihapuheen ja aggressiivisen populismin normalisointia, byrokratiarumbaa, hitautta ja muutosvastarintaa. Populistina hän tietää varmasti mistä puhuu. Itse näen Suomen moniarvoisempana ja suvaitsevaisempana kuin koskaan. Tänään Helsingin Pride -kulkueeseen osallistui 35.000 ihmistä. Se on 35000 enemmän kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Kolmantena ongelmana Rehn listaa Turun yhteydet ulkomaailmaan. Ne ovat hänen mukaansa rapistuneet siinä määrin, että se alkaa olla oikeasti ongelma. Turkuun on saatu viime vuosina hyvä moottoritie ja tunnin junaa puuhataan. Itseänikin kismittää suoran ja kätevän TKU-CPH –lentovuoron käsittämätön alasajo, mutta se ei ole ylitsepääsemätön ongelma, jollei oma perhe ole jakaantunut suoran lennon kohdekaupunkeihin. Muuten Turussa pärjää hyvin, kunhan jaksaa laittaa kellon soimaan tuntia aiemmin.

Onnea ja menestystä Syddansk Universitetin professuuriin. Olet sielläkin varmasti mies paikallaan. Ja tervetuloa takaisin Turkuun ja Suomeen, jos vetovoimamme näyttää aidan takaa vehreämmältä.

Flag-Pins-Denmark-Finland

One Comment (+add yours?)

  1. Carl-Bertil Tauler
    heinä 02, 2017 @ 08:47:16

    En ymmärrä kun kirjoituksessasi kerrot että moottoritiellä pääsee ulkomaille Turusta tai tunnin junamatkalla? En ole tiennyt että Helsinki on ulkomaa? Meille turkulaisille se on ainakin tähän asti ollut Suomen pääkaunki eikä ulkomaa?
    Mikäli haluaa Turusta mennä ulkomaille ottaa lentokoneen Turusta ja on puolen tunnin päästä Tukholmassa mikäli ainakin minulle tähän saakka täältä on ollut lyhin matkaa ulkomaaille?

    Vastaa

Leave a Reply