Miksi olen niin usein oikeassa?

No Comments

Voin sanoa olevani poikkeuksellisen usein oikeassa – ihan objektiivisesti arvioiden. Haluaisitko olla kuten minä? Jos vastaat kyllä, lue tästä vihjeet oikeassa olemisen tielle.

Sano se ääneen

Silloin kun hiukseni vielä kasvoivat, parturitytöt Marju, Heli ja Jarna tapasivat kutsua minua lempinimellä ”koko elämä kolmessa minuutissa.” Saattaa olla ihan hyvä kuvaus. Olen avomielinen ja puhun paljon. 95 % sanomisistani on kuulijalleen merkityksetöntä. Jos loppu on hänelle merkityksellistä, olen täyttänyt tehtäväni. Itse harvemmin tiedän, mikä on se olennainen 5%.

Älä kirjoita pöytälaatikkoon

Jos Kun minulla on mielipide, kerron sen. Ei sitten tule päänsisäisiä jälkipuheita tai             -viisasteluja. On harmi sinänsä, että jokainen ääneen lausuttu mielipide tekee sanojastaan suojattoman. Mielipiteistäni ei aina pidetä. Ne nostattavat tunteita. Vahva mielipide oikeuttaa myös vastapuolen vahvaan mielipiteeseen. Se on hyvä. Vasta-argumentti on usein oikeampi kuin omani. Valitsen sen.

Muista, että olet hänen äänensä

Minulla on suhde Kaija Koohon. Suhde on hyvin kompleksinen. Olen aina pitänyt hänen biisiensä sanoituksista, mutta Kokemäenjoen suistossa kasvaneen miehen ei ole aina helppo tunnustaa pitävänsä itse itsensä määrittelevän naisen mielenmaisemasta. Kesällä radiossa oli voimasoitossa Koon Siniset tikkaat, jossa hän laulaa:

Ja aina kun kaaduin / joo se sattui / Niinkuin sinäkin nytkin / minäkin joskus itkin

Laulaako hän itsestään vai laulaako hän kuulijalleen? Kummassakin tapauksessa hän on oikeassa.

On ihan ok vaihtaa mielipidettä

Maailma muuttuu. Siihen sopeutuminen on haastavaa, sillä omat asenteet pysyvät tiukassa. Tiedostan, että oma arvonmaailmani periytyy vuosikymmenten takaa. Piirakkapohjani on tehty Patakakkosen pohjalle, mutta nyt se pitäisi täyttää nyhtökauralla ja kvinoalla. Kulttuurit kohtaavat. Mutta ei se haittaa. Vanhasta on lupa päästää irti. Takkia ei tarvitse kääntää. Ajallinen kerroksellisuus on rikkautta.

Bonusraita

Ja mikä tärkeintä: jos kaiken tämän jälkeen joskus oletkin väärässä, älä ota sitä niin vakavasti.
file.mr_right

 

Leave a Reply