Välipäivinä misataan

No Comments

Työvuodessa tärkeimpiä ovat alut ja loput. Kuten joukkueurheilussa, työssäkään ei voittoja ratkaista pelin ensihetkillä. Erien alut kuitenkin antavat pelille suunnan. Omalla kohdallani välipäivät ovat parasta valmistautumista alkavaan työvuoteen. Teen esivalmisteluja, jotta olen valmiina, kun asiakkaat palaavat lomilta.

Ravintolan keittiössä misataan tunteja ennen ovien avaamista. Termi tulee ranskan sanoista mise en place, laittaa paikoilleen. Vihannekset kuoritaan ja paloitellaan, kastikkeet ja liemet keitetään, lihan ja kalan annoskoot valmistellaan etukäteen. Kun kiire asiakkaiden saapuessa painaa päälle, keittiö on valmiina.

Välipäivät ovat kuin luotuja valmistautumiseen. Hälyäänet ovat vähissä. Aikaa ja tilaa jää siipien levittelylle pyytämättäkin. Jää on kokonaan omassa käytössä. Kerrankin voi opetella uusia kuvioita ja korjata tekniikkavirheitä. Kun loppiaisen jälkeen salin ovet avautuvat, voimme kollegoitteni kanssa keskittyä esillepanoon ja asiakaspalveluun. Siitähän meille maksetaan.

 

mise-en-place-ingredients

Leave a Reply