Oman navan harha

No Comments

Luin tänään verkosta etelän median uutisia. Iltasanomat kertoi YLEn päättäneen aloittaa neuvottelut Oulun aluetoimituksen tuottaman suositun Akuutti-ohjelman tuotannon siirtämiseksi Helsinkiin, koska nähtävästi vain pääkaupunkiseudulla ohjelmatuotantoon osataan integroida verkkosisältö. Mitä nyt kohtalaisen hyvin tunnen oululaisia, olen sitä mieltä, että tälläkään alueella siellä ei ole osaamisvajetta.

Pari tuntia myöhemmin Hesari kertoi pk-yritysten suhdannebarometrista. Uutisessa mainittiin erikseen Helsingin, Espoon ja Vantaan lukemat, mutta muu maa vaiettiin kuoliaaksi. Siltikin, että Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa tulevaisuudenusko oli kovassa nousussa. Mutta kun muu Suomi on poissa etelän median silmistä, se on poissa myös sen mielestä. Kannattaisi rohjeta joskus vierailulle.

Omaan napaan tuijottaminen sokeuttaa, oli kyse sitten aluepolitiikasta, omasta toimialasta tai henkilökohtaisesta osaamisesta. Moni yritys sulkee silmänsä toimialan murrokselta ja kaivautuu poteroihinsa puolustustaisteluun. Se taistelu on tuomittu epäonnistumaan. Yhtälailla moni ammattilainen tukeutuu vanhoihin menestyksiinsä eikä päivitä osaamistaan kilpailukykyiseksi. Itsensä kehittäminen on haasteellista, jos suunta on hukassa.

Älä katso taaksesi. Älä hurmaannu omaan kuvaasi. Katsele ympärillesi. Muutos tapahtuu huomaamatta. Kymmenessä vuodessa puun taimi kasvaa ohitsesi. Minulla on ollut ilo osallistua lukuisiin opiskelijoiden ja nuorten vastavalmistuneiden mentorointeihin. Olen jakanut kokemuksiani. Enemmän olen kuitenkin kuunnellut mentoroitavien tuoreita ajatuksia ja haaveita. Olen saanut enemmän kuin mitä olen antanut. Niin sen pitää ollakin.

 

nayttokuva-2016-9-13-kello-19-50-45

Leave a Reply