Parhaat käytännöt käytännössä

No Comments

Olen saanut olla urani varrella mukana tuhansissa presentaatioissa. Mitä olen niistä oppinut? Tässä seitsemän havaitsemaani parasta käytäntöä.

Luo välitön ilmipiiri

Ensitunnelma määrää presentaation kulun. Vastapuoli pitää virittää oikealle taajuudelle. Asiantuntijuus ei tarkoita ylimielisyyttä. Presentoijan ei koskaan pidä kätkeytyä jargonin, värivalojen ja prosessikuvausten taakse.

Johdata nopeasti aiheeseen

Sinut on usein pyydetty esittämään oman tiimisi ratkaisu asiakkaan asettamaan haasteeseen. Asiakkaan aikaa ja ymmärrystä pitää osata arvostaa. Katse kannattaa pitää pallossa. Spekulointi kannattaa jättää jälkipeleihin jos sinnekään.

Älä takerru teorioihin

Moni presentaatio jää pyörimään loputtomaan teoriaviidakkoon. Vastapuoli kyllä yleensä itsekin tietää, mitä pitää tehdä teoriassa. KAIKKI haluavat käytännön ratkaisuja. Miksi kuvailla, miltä joku näyttää, kuulostaa ja tuntuu, jos voit nostaa esimerkin pöydälle?

Anna suunnittelijoiden kertoa

Presentaation suunnittelija on AINA sen paras esittelijä. Virkavuodet, esimiesasema tai sukupuoli eivät saa koskaan ajaa asialle omistautuneisuuden yli. Suunnittelutiimi tietää itse parhaiten, miksi se on päätynyt ehdottamaansa ratkaisuun.

Keittiön tervehdys

Asiakas usein pyytää pääruokaa. Pyytämättä tarjoiltu amuse bouche virittää ruokahalun. Kannattaa tarjota myös jälkiruoka. Ei niitä ole pakko syödä, mutta ei niiden tarjoamisesta koskaan ole haittaakaan. Tyrkyttäminen on aina huonoa käytöstä.

Anna heille tilaa

Presentaatio vie esittäjän usein mennessään. Hevosia kannattaa kuitenkin yrittää hillitä. Anna yleisöllesi mahdollisuus kommentoida. Pyydä palautetta. Kuuntele sitä. Kirjaa se ylös. Spontaani palaute on vilpittömintä ja siksi rakentavinta.

It ain’t over till the fat lady sings

Kaikki presentaatiot eivät hyvästäkään valmistautumisesta huolimatta lähde lentoon. Peli ei ole pelattu, vaikka videotykki olisi jo sammutettu. Kun kilpailijat syöksyvät jo seuraavaan presentaatioon, voittaja täydentää edellistä saamansa palautteen pohjalta.

 

lcd-projector

Leave a Reply