Omanlainen

No Comments

Iltapäivälehtien juttujen mukaan kaikki missit ovat olleet lapsena rumia ankanpoikasia ja kaikki uudet laulajat koulukiusattuja. Hopealusikalla Bonansa imuroineen menestys ei olisi ollenkaan hohdokasta. Ja sitten on alati syrjityt homot ja mamut.

Miksi maahanmuuttajilla on yksinoikeus puhua rasismista? Meillä suomalaisilla jos kenellä on kokemusta kansallisesta rasismista. Sodan jälkeen luovutetuilta alueilta evakoidut saivat taatusti osakseen hyljeksintää. Hyvin puheliaat karjalaiset ovat sopeutuneet pidättyväiseen Länsi-Suomeenkin ja elävöittäneet kulttuuriamme.

Kun muutin vuonna 1984 Ulvilasta Turkuun, kulttuurisokki oli molemminpuolinen.  Näytin ihan varsinaissuomalaiselta, mutta karmea totuus paljastui, kun – tua noi – avasin suuni. Olin pursiseuraan kuulumaton muukalainen. En tiennyt, mikä on paalusolmu. En osannut kuoria rapuja. Olin kuin Bambi liukkaalla jäällä.

So what?!  Liukastuin ja minulle naurettiin. Nousin ja nauroin takaisin. En ole koskaan edes halunnut olla samanlainen. Miksi kenenkään pitäisi haluta? Riittää, että on omanlainen. Silmätikuksi joutuu jos uskaltaa erottua tapetista. Väripilkkua on helppo osoittaa harmaassa maailmassa. Värillä ei ole väliä. Oman tiensä kulkija saa varautua pyyhkimään paskaa visiiristä. Mutta mitä sillä on väliä, kunhan vain jaksaa pysyä kypärän sisällä rehellisenä itselleen.

 

Leave a Reply