Kauneus. Tunkki. Toivo.

No Comments

Minulta pyydettiin teksti toimistomme joulutervehdykseen. Tein sen. Siitä tuli erinomainen. Taputin itseäni olalle. Tilaaja vastasi sandwich-palautteella: Hyvä on, mutta synkkä. Mutta että osaisin tehdä toiveikkaamman lopun.

Luonnollisesti ajattelin, että pidä tunkkis. Tee itse parempi, kun kerran osaat. Ja, että joulussa ei ole mitään toiveikasta. Joulun konseptiin kuuluu luterilainen kaiken alleen peittävä alakulo.

Olen kai jollakin aika vakavallakin tavalla uskonnollinen. En silti mieti joulun tunnusmerkistöä mitenkään uskonnolliselta kannalta. Minulle joulu on vain yksi pidennetty viikonloppu muiden joukossa. Ja silti se on kaikkea muuta. Kaiken jouluna lausutun tulee olla pelkistetympää, aidompaa. Jouluna on lupa jättää duuriin sävelletyt myyntipuheet kaappiin ja lausua mollissa ilman korulauseita. Pienessä piirissä. Lähempien kesken. Paljaana kaikesta pinnallisesta.

Mielestäni ei tarvita esilukijaa kertomaan, että tässä kaikessa on toiveikas loppu. Kauneus on katsojan silmässä. Toivo lukijan sydämessä.

 

the_lonely_star_by_bigmamaichigo-d6yn1fa

Leave a Reply