Keskeinen oivallus

No Comments

Luin perjantaina illalla Taina Semin kirjoittaman kirjan Mieleen tatuoitu minuus. Sen kohderyhmä on hoivatyön ammattilaiset. Kirja kertoo muistisairaan ihmisen käyttäytymisen taustalla olevan merkityksen löytämisestä ja sitä kautta yksilöllisen hoivatyön toteuttamisesta.

Kirja oli aivan erinomainen. Sen pitäisi olla jokaisen esimiehen perusteos – alasta riippumatta.

Kirja kertoo havainnollisesti siitä, miten muistisairasta voi hoitaa laadukkaasti vain jos ymmärtää hoidettavan taustan ja arvot: millainen hän oli, mitä hän arvosti, mihin hän uskoi ennen muistin taipumista.

Sama pätee jokaisessa työyhteisössä. Esimiehen tulee olla kiinnostunut jokaisesta tiiminsä jäsenestä. Mikä häntä motivoi? Kohtaavatko hänen henkilökohtaiset arvonsa yhteisön arvot? Millainen hän on sydämessään?

Nämä ovat suuria kysymyksiä eikä niihin voi saada vastauksia, jollei uskalla antaa samaa itsestään. Työkaveria tulee uskaltaa katsoa silmiin – ja niiden taakse.

 

blue-eyes_2447185b

Leave a Reply