Tuottavuushyppy ja kuinka se tehdään

No Comments

Ammattimuusikoilla ja -urheilijoilla on ollut ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä harrastuksestaan työtä. Sama etuoikeus on ollut minulla. Olen omituinen höpöttäjä, joka on kiinnostunut liiketoiminnasta. Saan tavata työkseni yrittäjiä. Pidän työstäni.

Eilen tapasin teknisen tukkuliikkeen omistajan. Hän kertoi yksinkertaisesta myyntifilosofiastaan: Koska heidän markkinaosuutensa on vain 0,6 %, heihin eivät suhdanteet ja kausivaihtelut saa vaikuttaa. Jos normaalin kuukauden aikana tehdään tuhat kauppaa, heidän osuutensa on siitä kuusi. Jos kysyntä heikkenee ja kauppoja tehdäänkin vain 800, ei ole juurikaan entistä vaikeampaa tehdä samat kuusi kauppaa. Tämä on tehtävissä muutamalla laadukkaalla ”ylimääräisellä” yhteydenotolla potentiaalisiin asiakkaisiin. Samalla markkinaosuus nousee 0,6 %:sta 0,75 %:iin. Kilpailijoiden silmissä muutos mahtuu virhemarginaaliin.

Olin hurmaantunut tästä yksinkertaisesta ja innostavasta ajatusmallista. Omassa työyhteisössä olemme tehneet tuottavuushypyn eri keinoin. Tilauskantamme on ollut pitkään kiitettävällä tasolla. Olemme nopeuttaneet tilausten läpimenoaikaa. Olemme panostaneet työergonomiaan. Olemme jakaneet työkuormaa tasaisemmin. Ennen kaikkea olemme vähentäneet sisäisten palaverin määrää, aikaa ja osallistujia. Jos sisäisten palaverien määrä vähenee viikossa neljästäkymmenestä kolmeenkymmeneen, jäljelle jäävien kolmenkymmenen pituus tunnista puoleen ja osallistujamäärä neljästä kolmeen, aikaa vapautuu suunnitteluun ja asiakaskontakteihin 75 tuntia viikossa. Se merkitsee kahden ihmisen työpanosta. Samalla kollegojen työkuorma on helpottunut ja työnteon laatu parantunut. Olemme saavuttaneet oman 0,15 %-yksikön tuottavuushyppymme maalaisjärkeä käyttämällä.

Suurten muutosten taustalla on usein pieniä tekoja.

 

Näyttökuva 2015-10-27 kello 19.53.50

Leave a Reply