Työ lisää työtä

No Comments

Pyydän jo etukäteen anteeksi, että jankutan. Jankutan silti. Elämme sitä aikaa vuodesta.

Lokakuun puoliväli on yöpakkasten aikaa. Kuuraiset tiet ovat aamuisin liukkaita sileiksi ajetuilla kesärenkailla operoiville kiireisille työmatka-autoilijoille. Peltiä ruttaantuu ja turvatyynyjä laukeaa. Suomen syyssäät ja liukkaat tulevat joka vuosi yllätyksenä. Niihin ei osata varautua, vaikka kysymys on omasta ja kanssakulkijoiden hengestä.

Yritysten talousosastoilla koetaan joka syksy yhtä suuri yllätys. Kolmas kvartaali on saatu rutistettua kunnialla loppuun. Päättyneen neljänneksen myynti pysyi budjetissa, tilauskanta on vakio, mutta marraskuussa paljastuvat lokakuun luvut jäävät 15 % budjetoidusta. Syysloma yllättää talouspäällikön

Omakohtainen meilitutkimukseni todentaa ongelman. Lähetin tänään 52 sähköpostia. Sain niihin 24 loma-/poissaolovastausta. Puolet kohderyhmästäni oli syyslomalla. Jos lomailevan henkilöstön puolikkaan keskimääräinen loma on (varovaisesti arvioiden) vaikka kolme päivää, menetämme tässä kuussa noin 1,5 henkilötyöpäivää. Kun työpäiviä on lokakuussa 21, syyslomailu syö työajasta / laskutuksesta suoraan 7,1 %. Myös asiakkaista suuri osa lomailee. Työt eivät etene. Laskutusvaje tuplaantuu. Jotta laskutusnotkahdus saadaan kirittyä marraskuussa kiinni, silloin tehdään ylitöitä, joista kertyy liukumaa, joka puretaan joulun välipäivinä, mikä tuo notkahduksen joulukuun laskutukseen. Jotta tämän notkahdus saadaan kurottua kiinni, tammikuussa tehdään ylitöitä…

Työtä tekevä on lomansa ansainnut. Enkä tarkoita sitä, että lomaa viettävän tulisi kokea vapaastaan huonoa omaatuntoa. Haluan korostaa sitä, että työ lisää työtä. Loma lisää lomaa. Liian moni meistä sietää työtään vain, koska se oikeuttaa lomaan, jolloin voi elää täyttä elämää. Jotta Suomessa voitaisiin taas katsoa luottavasti tulevaisuuteen, asenneilmastossamme tulee tapahtua iso muutos. Meidän tulee oppia arvostamaan uudelleen myös työtämme. Työ on etuoikeus.

 

Car stuck in snow Legazpi Guipúzcoa Spain

Car stuck in snow Legazpi Guipúzcoa Spain

Leave a Reply