Tiedämmekö me, että on joulu?

1 Comment

Syksyllä 1984 elin elämäni kevättä. Olin aloittanut opiskelut kauppakorkeakoulussa. Elämä oli edessä. Kaikki oli yhtä juhlaa. Kaiken nuoruuden huuman keskellä Bob Geldolf ja Midge Ure kirjoittivat jouluksi maailman menestyksekkäimmäksi nousseen hyväntekeväisyyslaulun: Do They Know It’s Christmas? Sillä onnistuttiin keräämään valtavia summia Etiopian nälänhädän uhreille. Laulu kosketti jo silloin. Se koskettaa nyt ehkä enemmän kuin koskaan.

Toukokuussa minulla oli etuoikeus tutustua viikko World Visionin työhön kenialaisessa Meibekin laaksossa. Vaikka siellä ei ollut nälänhätää, arki oli taistelua elämästä. Onneksi siinä taistelussa oltiin vahvasti voiton puolelle. Meibekiläisten kuusen tai apinanleipäpuun alla ei ole aattona kovia eikä pehmeitä paketteja. Lahjojen sijasta heillä on jotakin korvaamatonta. Heillä on elämäniloa, pakahduttavaa uskoa tulevaan. Heillä on joulu sydämessä – joka päivä.

Monissa kehittyvissä maissa ollaan yhä apumme tarpeessa. Ei ole kuitenkaan itsekästä katsoa peiliin näin joulun alla ja kysyä: Tiedämmekö me, että on joulu?

 

Näyttökuva 2014-12-22 kello 19.21.46

One Comment (+add yours?)

  1. Anne
    joulu 27, 2014 @ 12:55:16

    Olen sen verran nuorempi, että olin ’84 vasta lukiolainen, mutta muistan jo silloin ihmetelleeni, että eikö kysymys kuuluisi olla ’Do WE know it’s Christmas?’. Kaikentietävän, besserwisser-lukiolaisen naiivi näkemys kun oli: …’eihän ne tiedä, kun ne ei oo kristittyjäkään…’
    Eli sama mietintä 30:n vuoden jälkeen, mutta onneksi olen huomannut myös tuon toisen näkökulman asialliselle kysymykselle.

    Vastaa

Leave a Reply