Sota ja joulun rauha

No Comments

Etsin netistä kauneimpien joululaulujen aikoja ja paikkoja. Käymme joka vuosi eri kirkossa. Viime vuonna olimme tunnelmallisessa Kuusiston kirkossa, huominen kohde taitaa olla Martinkirkko.

Vaikka vuonna 1933 valmistunut Martinkirkko on päivittäisen työmatkani varrella, en ole koskaan ennen käynyt siellä. Perehdyin ennakolta hieman kirkon historiaan. Minulle tuli aivan uutena ja yllättävänä tietona, että kesäkuun 25. päivänä 1941 Pitkääsalmea myöden Turkua lähestyneet Neuvostoliiton lentokoneet pommittivat Martin kaupunginosaa. Pommien ilmanpaine rikkoi kirkon ikkunat ja alttari syttyi kipinöistä tuleen. Kirkossa valvoneet kanttori ja kappalainen saivat tulen sammutettua, mutta suuri osa alueen puutaloista paloi maan tasalle.

Leo Tolstoin sanoin: “If everyone fought for their own convictions there would be no war.”

 

3-Turku raunioina

 

Leave a Reply