Viikko elämästä

2 Comments

Minulla oli viime viikolla ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kehitysyhteistyöhön Kenian pääkaupungissa Nairobissa ja maalla Meibekin laaksossa. Olen nähnyt televisiodokumentteja suurkaupunkien slummeista, mutta kaiken kuvittelemani konkretisoituminen oli silti järisyttävää. Kohtasin silmästä silmään 15-vuotiaana raiskatun HIV-positiivisen tytön, joka sanoi nyt muutaman vuoden jälkeen olevansa kiitollinen elämästä. Kohtasin rikokset taakseen jättäneen nuorten poikien kollektiivin, joka elätti itsensä muovin keräämisellä kaatopaikoilta. Ansaitsemillaan rahoilla he olivat ostaneet perheilleen parhaat päivänsä nähneen telttakatoksen, jonka suojassa voi järjestää perhejuhlia. Kohtasin passion-hedelmiä kasvattavan perheen, joka mikropalstansa tuotoilla pystyi rahoittamaan yliopisto-opiskeluja. Kohtasin 250 yläasteikäistä elämän iloa pursuvaa nuorta. Näin heidän aaltopellistä kyhätyn asuntolansa, joka Suomessa ei kelpaisi edes eläinsuojaksi. Näin viiden lapsen leskiäidin, joka oli kasvattanut synnytyksessä kuolleen siskonsakin lapset. Näin pyyteetöntä työtä tekeviä World Visionin kehitysaputyöntekijöitä. Näin kymmeniä äitejä, joille oli alkeellisen vesijohtojärjestelmän myötä alkanut uusi elämä. Heille jäi veden kantamisen sijasta aikaa perheelle. ”Vesi on elämä”, he sanoivat ja tanssivat. ”Elämä on tanssia”, jatkoin ja yritin yhtyä heidän iloonsa. Matkan ensimmäisinä päiväni köyhien isäntien vilpitön ilo meidän tapaamisestamme oli kiusaannuttavaa. Viikon lopulla ilo oli yhteinen. Opimme, että vaikka historiamme on erilainen, tulevaisuutemme on yhteinen. Matka opetti, että elämä on elämisen arvoinen. Mikä opettaisi minut vielä muistamaan sen huonoinakin päivinä?

 

Kenia 2014 109

 

2 Comments (+add yours?)

 1. Tiina
  touko 20, 2014 @ 19:10:20

  Vastausehdotus: Kummilapsi Meibekistä. Osoitteesta http://www.worldvision.fi 😉

  Vastaa

 2. Sirpa-Liisa Hast
  touko 20, 2014 @ 20:15:42

  Olen luottanut World Visionin toimintaan parin vuosikymmenen ajan. Kiitos, että jaoit kokemuksesi.

  Vastaa

Leave a Reply