Ihmisen arvo

No Comments

Kirjoitin tänään Facebookiin seuraavan statuspäivityksen:

“Jos pörssiyritys lomauttaa henkilöstöään, yleensä palvelu huononee ja osakekurssi nousee. Jos pienyrittäjä lomauttaa itsensä, ihmisarvo ja palvelutaso laskevat. Missä kokoluokassa yrityksen arvo menee ihmisen arvon edelle?”

Moni tykkäsi kysymyksenasettelustani, mutta se ei herättänyt toivomaani keskustelua. Miksi ei? Olemmeko niin lamaantuneita markkinavoimien edessä, että nielaisemme kaiken, mitä meille syötetään. Vai vielä pahempaa? Onko ihmisarvomme luisunut niin alas, että emme jaksa puolustaa edes sitä.

Olen yrittäjä ja allekirjoitan väitteen siitä, että yritystoiminnan tehtävä on yritystoiminnan arvon maksimointi. Olen ihminen ja allekirjoitan paksummalla, että yritystoiminnan tehtävä ei ole yritystoiminnan arvon maksimointi työntekijöiden kustannuksella. Tällä en kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että henkilökunnan tulisi nauttia yrityksessä koskemattomuutta. Joskus, kun muut keinot on käytetty, pitää etsiä joustoa myös henkilökuluista.

Asetun lausunnollani paljaana kahden tulen väliin. Olkaa hyvä, ampukaa minua poteroistanne. Mutta jos saan pyytää: Ennen kuin laukaisette, kertokaa perustelunne. En halua uhrautua sodassa, jos en tiedä, minkä puolesta taistelen.

 

Leave a Reply