Kolme viisasta miestä ja yrittäjä

No Comments

Professorit Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Matti Pohjola ovat kiistatta hyvin älykkäitä miehiä. Olen joskus päässyt keskustelemaan kahden kesken Holmströmin kanssa ja hänestä huokuva intelligentsia ja herkeämätön kiinnostuksensa myös keskustelukumppanin näkemyksiin teki unohtumattoman vaikutuksen. Talousneuvoston olisi kannattanut ottaa raportin kirjoittamiseen mukaan kuitenkin ainakin yksi viisas nainen. Missä on Leena Mörttinen?

Herrat professorit antavat Suomelle tiukat ohjeet tulevaisuuden elinvoiman varmistamiseksi. Lääkkeet ovat tuttuja: terveydenhuollon ja eläkejärjestelmän perinpohjainen puljaaminen, koulutusjärjestelmän uudistaminen, työntekijöiden liikkuvuuden helpottaminen ja halvemmat asunnot pääkaupunkiseudulle. Ja sitten tähtenä kuusessa uusin mantra: kasvuyritysten tukeminen.

Rakastan kasvuyrittäjyyttä. Perheen kuopukset saavat herttaisina aina ansaitsemansa huomion. Ja sitten esikoiset. Suuryritykset, jotka pyörittävät selkärankaseminaarejaan elinkeinoministerin suojeluksessa. Mutta kuka huomaa perheen lapsista keskimmäisen: kymmenet tuhannet suomalaiset pk-yritykset?

Hyväntekeväisyydellä on helppo kerätä lahjoituksia lapsille ja vanhuksillekin. Mutta kuka muistaa elämänsä ruuhkavuosia eläviä keski-ikäisiä? Heitä, jotka maan hiljaisina pitävät talouselämän pyörät pyörimässä. Yrittäjiä, jotka työntekijöittensä eduksi tinkivät omastaan. Yrityksiä, jotka ovat ikuisia nettomaksajia. Suomalaiset pk-yritykset eivät saa olla raportinkirjoittajille, tulevaisuudentutkijoille ja poliitikoille saavutettu etu, vaan keskeinen painopistealue, jonka kilpailukyky on turvattava.

gr149

Leave a Reply