Hhän sai mut toivomaan. Hähn.

1 Comment

Heräsin eilen aamulla väsyneenä. Olin tehnyt koko yön vaativaa työtä. Sain unessani yhteydenoton kielitoimistosta. Minut pyydettiin työryhmään, jonka tehtävänä oli selvittää, miksi ja mistä suomen kielen hän-sanaan oli tullut toinen h-kirjain. Ja mihin kohtaan ekstra-h sijoittui, koska sitä käytettiin vain puhekielessä eikä sen sijainti kuulunut lausuttaessa. Vaihtoehdot olivat: hhän, hähn tai hänh.

Työryhmässämme oli Heidi Jungar, Raimo Häyrinen, Pirjo Ala-Kapee ja joku nyrpeän näköinen virallinen valvoja, luultavasti nainen. Emme päässeet alkuunkaan yhteisymmärrykseen, kunnes keksin ehdottaa ratkaisuksi muotoa hähn. Perusteluni oli se, että maailman ainoa sata metriä keihäällä puhkaissut urheilija oli DDR:n jätti Ove Hahn, jonka sukunimen toista hoota ei myöskään äännetty.  Suomi on keihäskansa! Ala-Kapee kannatti ehdotustani, Jungar paistoi makrobioottisia blinejä, mutta Höyry vastusti. Hän sanoi, että Ove oli Owe, koska yksöisellä veellä etunimi olisi muuten lausuttu saksaksi Uufe. Ja Hahn oli oikeasti Hohn. Häyrisen mielestä ehdotukseni oli ala-arvoinen, koska sekoitin itäsaksalaisen keihäänheittäjän legendaariseen ruotsalaiseen viihdepromoottori Ove Hahniin, joka tuli tunnetuksi Jimi Hendrixin ennalta sovitun ajan ylittäneen konsertin väkivaltaisesta keskeyttämisestä joskus 60-luvulla. Kun Hendrix ei lopettanut ajoissa, Hahn vetäisi Gröna Lundissa ämyreiden stöpselin irti seinästä.

Ala-Kapee ehdotti yllättäen alun perin kannattamansa ehdotukseni pöydälle jättämistä. Jungar sanoi, että pöydälle ei mahdu, siellä on jo blinit ja mädit. Häyrinen nosti keskusteluun Kalevi Keihäsen ja Porin Isomäen jäähallin korkeuden merenpinnasta.

Hheräsinh.

One Comment (+add yours?)

  1. Paula
    helmi 28, 2014 @ 12:41:50

    Kiitos Juuso tästä kirjoituksesta, jota luin silmät vettä valuen. Nauroin kyyneliin.

    Vastaa

Leave a Reply