Yrittäjämyönteisyyden kielteinen kääntöpuoli

2 Comments

Olen nyt kohta kuukauden vastannut toimipisteemme johtajuudesta oman toimeni ohella. Rekrytoinneista vastaavana tapanani on ollut aina tavata kaikki työnhakijat. Niin olen tehnyt viime viikotkin.

Edellisistä haastatteluista on vierähtänyt nelisen vuotta. Siinä ajassa paljon on muuttunut. Muutos näyttää hyvältä, mutta kun pintaa raaputtaa, se ei sitä välttämättä ole.

Työnhakijat ovat selkeästi entistä yrittäjähenkisempiä. Trenditutkimuksetkin ovat kertoneet, että erityisesti korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa yrittäjyyden suosio on kasvanut. Yrittäjämyönteisyyden syyksi on arveltu Rovion ja Supercellin kaltaisia menestystarinoita. Matka startupista miljooniin voidaan laskea vuosikymmenten sijaan vuosissa, jopa kuukausissa. Tämä on kuitenkin valitettavasti vain osa totuudesta.

Valtaosa alkuvuonna tapaamistani nuorista on suunnitellut todellakin omaa yritystä. Se on ollut kuitenkin valitettavasti Plan B. Yrittäjyyteen päädytään kun ensimmäistä työpaikkaa ei ole tarjolla. Moni on sanonut, että itsetunto on alkanut kärsiä, kun kymmenistä hakemuksista yksikään ei ole johtanut edes haastatteluun. Ainoa reitti välttyä joutilaisuudelta ja työttömyydeltä on tavalla tai toisella työllistää itse itsensä.

Pakkoyrittäjyys ei ole aitoa yrittäjyyttä. Yrittäjyys ei saa olla syy, sen tulee olla seuraus.

HAASTE TYÖNANTAJILLE: Ottakaa työnhakijat edes haastatteluun ja kuunnelkaa heitä ja antakaa heille palautetta. Vain vuorovaikutteisuudella he voivat kasvaa hyvistä työnhakijoista hyviksi työntekijöiksi – ja joskus parhaiksi yrittäjiksi. Haastattelu ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa.

 

WeLoveEntrepreneurs_LOGO1

2 Comments (+add yours?)

 1. Lauri
  tammi 29, 2014 @ 07:15:30

  Plan B vai A?

  Korkeakoulussa opiskelevana nuorena yrittäjänä ei välttämättä ole tarvetta määritellä toiminnan kirjainta. Yrittäminen voi olla myös keino haastaa itseään ja samalla kasvattaa itseään niin ihmisenä kuin ammattilaisena. Henkilökohtaisesti koen oman yrittämiseni olevan kuitenkin se mielekkäin vaihtoehto, sillä saan tehdä itselleni ja vastaan itse teoistani. Uskon kuitenkin, että kehityksen kannalta on parasta työskennellä myös muiden leivissä ja kokea näin erilaisia toimintaympäristöjä. En ole valinnut kirjaintani.

  Vastaa

 2. juuso
  tammi 29, 2014 @ 17:21:41

  A-tyypit ovat parhaita yrittäjiä.

  Vastaa

Leave a Reply