End of an Era

No Comments

Muutin Turkuun opiskelemaan vuonna 1984. Olen asunut täällä miltei kolme vuosikymmentä. Sivistykseen taipuvaisena ihmisenä hankin itselleni jo opiskeluaikana lankapuhelimen ja tilasin paikallisen päivälehden.

Tapojeni orjana olin sitoutunut niihin molempiin tähän päivään asti. Lankapuhelin on taloudessamme täysin käyttämätön. Se soi kerran viikossa, mutta se on saanut olla, koska isovanhemmat muistavat numeron ulkoa. Luultavasti tuttu numero on käännettävissä kännykkään ilman fyysistä liittymääkin. Irtisanon liittymän maanantaina. Säästän siinäkin 120 euroa vuodessa.

Tänään lopetin Turun Sanomien kestotilauksen. Olen maksanut siitä 320 euroa vuodessa. Nyt säästän senkin rahan, eikä tarvitse kantaa lehteä lukemattomana paperinkeräykseen kuutena päivänä viikossa. Samalla säästyn ammattitaidottomasti johdetun toimituksen aiheuttamasta mielipahasta. Kestotilaus on hyvä idea, mutta sitoutuminen edellyttää myös palvelun tarjoajalta kehittymistä. Turun Sanomien tapauksessa sellaista ei ole näkyvissä. Olemme kasvaneet erillemme.

Turun Sanomat on tyypillinen esimerkki aluelehtien kriisistä. Kestotilaajat kuolevat ja uusia ei synny. Digitaaliset palvelut ovat olemattomia ja toimituksen ammattitaito romahtamassa. Kyse ei ole toimittajien huonoudesta vaan resurssien jatkuvasta leikkaamisesta. Toimittajilla ei ole enää aikaa taustoittaa juttujaan, vaan kestotilatut lehdet pitää täyttää resurssien puutteessa valmiiksi tarjoilulla sisällöllä. Lähdekritiikki alkaa olla toimituksissa vain historiankirjoituksista tuttu termi.

Asuin vuosia Uudenmaankadulla ja Kupittaan Citymarket oli lähikauppani. Mietin jo 80-luvulla, että mitenköhän kauppa menestyy, sillä sen asiakaskunta oli selvästi vanhenemassa. Epäilin suotta. Kupittaan Cittari on suositumpi kuin koskaan. Se kehittyy ja muuttaa valikoimaansa ja palveluaan uusia käyttäjiä puhuttelevaksi. Huonoissa käsissä kauppa olisi kokenut Turun Sanomien kohtalon.

Pyydän lukijoilta suurta palvelusta. Jos näyttää, että en kehity ihmisenä enkä osaa ammatillisesti vastata antamiinne haasteisiin, sanokaa se minulle suoraan ja ääneen.  Rehellisyys kertoo välittämisestä.

Päätin sijoittaa Tursan turhasta tilauksesta säästyneet rahat parempaan tulevaisuuteen lahjoittamalla rahat uudelle lastensairaalalle.

 

logo-2

Leave a Reply