Onko meillä varaa säästää?

No Comments

Presidentti Kekkonen kysyi 1960-luvulla ”onko meillä malttia vaurastua?”

Minä kysyn 2010-luvulla ”onko meillä varaa säästää.”

David Cook kiteyttää sielunmaisemani hienossa laulussaan ´Light on´

Try to leave a light on when I´m gone / Something I rely on to get home / One I can feel at night, a naked light / A fire to keep me warm

Elämme yli puolet vuodesta pimeydessä. Siksi on tärkeää miettiä kotien ja työpaikkojen valaistusta. Sähkön hinta nousee ja ympäristötietoisuus kasvaa. Mutta onneksi tekninen kehitys tekee samaan aikaan jättiharppauksia. Viime vuosina olemme vaihtaneet vähitellen kaikki kotimme lamput matalaenergisiin. Portaiden kämmenlamput kuluttavat vain 7 wattia. Niille luvattiin 15 000 tunnin kestävyys, mutta totuus oli karu. Puolet Megamanin lampuista hajosi alle 10 tunnissa. Ongelma on lamppujen hillitön hinta. 20 euroa kappaleelta.

 

 

 

 

Alvar Aalto ei suunnitellut Kultakelloja energiasäästövalaisimille. Mutta minun mielestäni Osram Sylvinian lämmisävyinen 13 watin säästölamppu toimii hyvin. Osram Sylvinia on muutenkin suosikkimerkkini. Laatu on huomattavasti parempi kuin Airam Megamanilla.

Ulkovalaistus on osa viihtyvyyttä. Makuuhuoneen ikkunan takana kasvava tammi sai vielä viisi vuotta sitten valoa 500 watin työmaavalaisimesta. Nyt saman valotehon tuottaa Megamanin Advant -valaisin Sylvanian 23 watin energiansäästölampulla.

Suurin myllerrys tapahtui pihan valaistuksessa. Vaihdoin tänään 35 watin halogeenit saman valotehon tuottaviin Osramin 4,5 watin ledeihin. Energiansäästö on valtava. Kun halogeenit kestivät noin 2 000 tuntia, ledeille luvataan jopa 10-kertaista käyttöikää. Mutta säästöstä saa maksaa. Kun  halogeeni maksaa 4-5 euroa / kpl, ledit maksoivat huikeat 32 e / kpl. Toivottavasti ne kestävät. Muuten säästäminen tuli kalliiksi.

 

 

Leave a Reply