Tanssitaan korkin päällä (mutta otetaan ensin valot pois päältä)

2 Comments

Keskiolut takaisin Alkoon –keskustelu on jostakin YYA:n ajoilta. Uudistuksen saavutukset olisivat parhaassakin tapauksessa vain näennäisiä.

En tiedä vielä, miten olen onnistunut kasvattajana, kun pojat ovat vasta 19 ja kohta 18. Meillä ei ole koskaan ollut karkkipäivää. Alkoholi ei ole koskaan ollut tabu. Säännöt ovat kuitenkin olleet selkeät: Kotiin on tultava ajoissa ja vanhemmille ilmoittauduttava kotiin tullessa niin kauan kuin kotona asuu.

Reikiä pojilla on nolla ja suhde alkoholiin ainakin päältä päin katsoen terveempi kuin vanhempiensa ikäluokalla.

Juuri kun suomalaiset alle 30-vuotiaat ovat oppineet suhtautumaan alkoholiin eurooppalaisen ei-humaltumishakuisesti (tai ainakin örveltämistä paheksuen), kukkahatut nostavat esiin Alko-kortin ja keppanan laimentamisen. Taas yritetään ottaa askel kohti epäonnista menneisyyttä.

Olen käynyt joskus ulkomailla. Siellä harvemmin törmää örvellyskulttuuriin. Siellä harvemmin törmää myöskään suomalaishenkisiin rajoituksiin ja kansalaiseen kohdistuvaan epäluottamukseen.

Olen käynyt maissa, joissa kulttuuri- tai urheilutapahtumassa olutta ei tarvitse ryystää erätauolla karsinassa epätoivoisella vimmalla. Maissa, joista ravintolamenyn loistavia viinejä saa ostaa kotiinsa. Maissa, jos ohjataan mieluummin kuin holhotaan.

Omaksumme EU:n mallioppilaana kaikki yritystoimintaa haittaavat säädökset ensimmäisten joukossa. Emmekö voisi joskus edes viimeisten joukossa omaksua myös eurooppalaisen alkoholikulttuurin? Valtiovallan tulisi antaa hankkeeseen tukensa valistaen – ei kieltäen.

secondColumn

2 Comments (+add yours?)

 1. Markku Tauriainen
  heinä 24, 2013 @ 15:37:57

  Juusolta oikein hyvä asiallinen kirjoitus, jossa on myös selkeitä perusteluja. Tällaise asenteen – kehäpäätelmä ajatuksen valon – toivoisi kernaasti saavuttavan omien politikkojemme ajatukset. Viisas oppii virheisä, tyhmä toistaa niitä 🙂 myös menneisyydestä.

  Vastaa

 2. asko
  heinä 24, 2013 @ 16:26:11

  Suomalainen kansanluonne ja kulttuuri suorastaan vaatii, että niin arvokas, kallis ja hieno aine kuin alkoholi täytyy ostaa alkosta, jotta Se pääsee siihen arvoonsa, jonka suomalaiset siinä tuntevat. Kannatan ehdottomasti kaikkien alkoholijuomien siirtämistä takaisin alkoon ja ravintoloihin. Niissä alkoholi saa arvoisensa ympäristön.

  Vastaa

Leave a Reply