Talous- ja ympäristöasiaa

No Comments

Vähittäiskaupan ja ravintolan menestykselle on kolme sääntöä: sijainti, sijainti ja sijainti. Kaupan ja krouvin perään voi lisätä mainosmiehen. Turussa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Siksi ajan työajoja vuodessa noin 40.000 km.

Minulla on erinomainen auto: neljä vuotta vanha Lexus IS 250A, ajettu 150.000 km. Luotettava kumppani. Mutta ehkä sen moottori on hieman vanhanaikainen, sillä ajotietokoneen mukaan sen keskikulutus on 8,4 litraa / 100 km. Vuodessa bensaa kuluu näin 3.360 litraa ja hiilidioksipäästöjä kertyy 7.840 kg. Merkittäviä lukuja.

Katsoin tänään netistä pari vuotta vanhaa, huomattavasti taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää kulkuneuvoa. Saman kokoinen, suorituskyvyltään vastaava, mutta uudenaikaisella moottoriteknologialla varustettu auto kuluttaa enää reilut puolet nykyisen autoni polttoaineesta ja hiilidioksipäästöt ovat kilometriä kohden 70 grammaa pienemmät.

Vaihtamalla auton säästäisin polttoainetta vuositasolla yli 1.500 litraa (= 212 €/kk) ja tuottaisin 2.800 kiloa vähemmän hiilidioksidia. Jotenkaan valtiovalta ei kuitenkaan tunnu kannustavan autokannan uudistamiseen. Viinan vaaroistakin varoitetaan, mutta lyhytaikaiset verohyödyt tuntuvat ajavan kansanterveydellisten haittojen edelle. Jos me kaikki ajaisimme vähän kuluttavilla autoilla, polttoaineverotulot romahtaisivat. Hyvinvointiyhteiskunnalla on kaksi puolta.

 

 

Leave a Reply