Lapsuuteni sankareille

No Comments

En ymmärrä jääkiekosta yhtään mitään. En osaa edes luistella. Koulun liikuntatunnilla minut pakotettiin seisomaan kaukalossa luistimet jalassa. Opettaja toi tuekseni mailan ja kysyi, olenko lefti vai raitti. Mitä sillä on väliä, sillä olisin kaatunut jos olisin yrittänyt lämätä.

***

Vuonna 1978 olin läsnä mestaruusfinaalissa, kun Ässät kohtasi Tapparan Porin Isonmäen jäähallissa. Poliisin mukaan halliin oli myyty tuhansia ylimääräisiä lippuja. Ässät voitti. Veli-Pekka Ketola, Rocky Rautakallio ja Arto Javanainen olivat aikansa supertähtiä; suuria persoonallisuuksia.

***

Suomalaisen jääkiekon henkilökohtainen Hall of Fameni on jäänyt jonnekin 70-luvulle. Ässien lisäksi muistan Lalli Partisen, Mölli Keinosen ja Pekka Marjamäen. Keräsin joskus jääkiekkokorttejakin. Marjamäen kuva oli hienoin. Hän oli siviilissä palomies. Sekin oli hienoa. Oli murheellista lukea, että hän kuoli viime vuonna. Myös upea Arto Javanainen on edesmennyt. Levätkää rauhassa, lapsuuteni sankarit.

***

90-luvulla olin kerran kutsuttuna Ilta-Sanomien tähtiraadissa. Annoin täydet pisteet Petri Varikselle. Hän taisi saada ottelussa neljä jäähyä. Jäähyaitio oli edessämme ja Variksen nimi jäi ainoana mieleeni. Valintaani oudoksuttiin.

***

Viime vuonna kävin katsomassa pari NHL-peliä. Videonäytöllä näytettiin solkenaan pelaajista erilaisia tilastoja. Teemu Selänne oli pääosassa joka toisessa pätkässä. Samalta se peli sielläkin näytti. Suurin ero oli, että jäähallin käytävillä oli kokolattiamatot ja katsomoon sai tilata olutta ja nacho-annoksia persettään nostamatta.

***

Eilen Kimmo Kuhta lopetti uransa SM-liigassa. 37-vuotias laitahyökkääjä oli edustanut käytännössä koko ikänsä HIFKiä. Minulle Kuhta on tuttu vain nimeltä. Se on harmi, sillä luin, että hän on fanien ja pelaajien keskuudessa erittäin arvostettu pelaaja: seurauskollinen, luotettava ja hyväkäytöksinen. Näillä avuilla ei nousta lööppeihin, mutta niillä lunastetaan paikka lajia arvostavien sydämessä.

***

Mikä pätee jääkiekossa pätee elämässä yleensäkin. Työpaikkoja pyörittävät työnantajalleen lojaalit kimmokuhdat. Maaleilla saa media-aikaa, mutta arvostus lunastetaan voittamalla plus-miinus –tilastot. Arjen sankarien työ ei ole aina sitä kaikkein näkyvintä.

Leave a Reply