En ehdi kuunnella sinua kaikelta puhumiseltani

2 Comments

 

Helsingin Sanomien paperiversion sivulla C8 oli eilen sunnuntaina juttu otsikolla ”Brändi muuttui nyrkkeilysäkiksi”. Hesariksi yllättävän kevyessä jutussa hämmästellään sitä, miten yritykset menevät sosiaaliseen mediaan valmistautumattomina. Tosiasioista ei kannata kiistellä. Tarkentaisin väitettä kuitenkin sanomalla, että sosiaalisessa mediassa on kyllä valmistauduttu puhumaan, mutta harvemmin kuuntelemaan.

Yhä useammin FB-sovelluksissa vaaditaan liittymistä brändin tykkääjiin ennen kuin pääsee osallistumaan johonkin puolivillaiseen kilpailuun. Pakkotykkäämisellä saadaan ehkä haalittua tuhansia ”kavereita” ja markkinointiosasto onkin hetken tyytyväinen. Kerralla haalittua tuhansien satunnaisten tykkääjien massaa on vaikea kuunnella. Tärkeät mielipiteet peittyvät yleishälyyn. Liian usein yritykset vastaavatkin aidon vuoropuhelun haasteeseen rimaa laskemalla. Kuuntelemisen sijasta tykkääjille aletaan työntää yksisilmäistä ja kritiikitöntä propagandaa. Kilpailun houkuttamat tykkääjät saavat skootteri-arvonnan varjolla faneja ahmineelta pähkinäbrändiltä pari kertaa viikossa markkinointiviestin. Kun skodu on arvottu, useimpien fanittajien mielenkiinto wasabi-pähkinöihin ja niiden tilapäivityksiin romahtaa. Liketyksestä dissaukseen on matkaa pelottavan vähän – jos edes sitäkään.

Tärkeintä on pitää mielessä, että sosiaalisessa mediassa jos missä laatu on määrää tärkeämpää.

Sosiaalisen median ainutlaatuisuus on sen kahdensuuntaisuudessa. Yritykselle somen tulisi olla vasta toissijaisesti tiedonvälityskanava. Ensisijaisesti sen tulisi olla foorumi, missä se kuuntelee – ja keskustelee.

Rokkifestarin isolla lavalla bändi soittaa ja yleisö ottaa vastaan. Teltan pikkulavalla artisti pääsee lähemmäs kuulijoitaan ja saa tosifaneilta aidon palautteen. Vain palautteeseen reagoimalla luodaan kestäviä suhteita.

Facebookin termivalinta ”tykätä” on jo itsessään väärä. Ainakaan minä en halua erityisesti tykätä mistään brändistä. Haluan luoda suosikkibrändieni kanssa tasa-arvoisen suhteen. Olen arvoni tunteva kuluttaja. Tiedän, että brändi tarvitsee minua yhtä paljon kuin minä brändiä. Vain tasa-arvoinen suhde on kestävä. Aito rakkaus kestää myös satunnaiset virheet ja erimielisyydet.

En tykkää yhdestäkään brändistä. Haluan olla kuitenkin monen kumppani.

 

 

2 Comments (+add yours?)

 1. Janne Saarikko
  heinä 06, 2011 @ 16:20:42

  Juuri näin Juuso. Old school -markkinointi (segment, target, message, channel, repeat) ei toimi, ainakaan positiivisesti.

  Toivottavasti markkinointipäättäjät ymmärtävät tämän, ennenkuin joku tulee isossa palaverissa kysymään jotain tykkääjien arvosta ja niihin käytetyistä investoinneista.

  Vastaa

 2. juuso
  heinä 08, 2011 @ 07:05:41

  ”Se nyt on sellaista some-rakkautta”, sanoi vanhan liiton mies;)

  Vastaa

Leave a Reply