Kaukopartiomies

5 Comments

Turussa on noussut myrsky trangiassa. Keskustan uuteen kauppakeskukseen avattiin viikonloppuna Partioaitan myymälä. Sieltä on kimmonnut herneitä Läntisenkadun Partiovarusteen edeskäypien neniin asti.

Itse olen onnistunut kiertämään partiolaisuuden kohtalaisen kaukaa. En siksi, että minulla olisi jotakin partioaatetta vastaan. Päinvastoin. Kokeilin itsekin partiota poikavuosina. Lapsuuteni kotiseudulla vaikuttanut Ulvilan Eräpojat ei taitanut kuitenkaan edustaa aatetta parhaimmillaan.

Omat pojatkin kävivät meripartiota muutaman vuoden, mutta kipinä ei ottanut tulta alleen. Siksi kaltaiseni kaukopartiomies olikin yllättynyt tänään alkaneesta partiokauppojen Suomi-Ruotsi –maaottelusta.

Tämän päivän jälkeen tiedän, että on olemassa kaksi kilpailevaa partiokauppaa: Partiovaruste, joka on varsinaissuomalaisten partioiden omistama (+ HYVÄ) ja Partioaitta, joka on osa ruotsalaista pörssiyhtiötä (- PAHA). Nyt paha on tullut hyvän hoodeille.

Minun silmissäni hyvä muuttui kuitenkin tänään huonommaksi. Sen sijaan, että Partiovaruste olisi some-keskusteluissa tuonut esiin oman omistuksensa partiolaisille mukanaan tuomia etuja, se keskittyikin samalla intensiteetillä kilpailijan kasvottomaan omistukseen. Sympatiani kääntyivät hyökkäyksen kohteen puolelle.

Toivon molemmille osapuolille menestystä yhdessä ja erikseen. Ja toivon rehtiä kilvoittelua. Eikö yksi partioihanteistakin ole ystävyyden rakentaminen yli rajojen?

PS. Tosin saattaisin itsekin käydä hiukan kuumana, jos olisin Partiovarusteen miehiä. On vahintäinkin sekaannuttavaa, että ruotsalaisyhtiö saa käyttää yrityksensä nimessä partio-etuliitettä, vaikka sen siteet partioliikkeeseen ovat pelkkää historiaa.

 

5 Comments (+add yours?)

 1. Antti Huttunen
  elo 27, 2012 @ 15:38:03

  Jos en ihan väärin muista, niin Trekki syntyi aikanaan, kun partiolaiset myövät liikkeensä toimivalle johdolle, ja kaupan ehtona oli, jotta nimi on vaihdettava sellaiseen, jossa ei mainita sanaa partio.

  Vastaa

 2. juuso
  elo 27, 2012 @ 15:46:05

  Ai tollainen Trekkikin on. Kiva slogan. Ulkona kuin kotonaan.

  Vastaa

 3. Leevi Parsama
  elo 27, 2012 @ 16:35:18

  Terve Juuso, hienoa että huomioit aiheen, kiitos siitä sekä sinulle niin tyypillisestä nokkelasta sanankäytöstä. Voisin tiivistää kommenttini siihen, että nimenomaan tuosta PS:stä tässä vain on kyse. Jos yhtiö olisi vaihtanut nimensä ketjun mukaan Naturkomppanietiksi, niin pelin henki olisi täysin selvä. Ei tarvitsi selvittää kuka omistaa kenetkin ja ennenkaikkea mistä myymälästä asiakas minkäkin tarjouksen voida käydä lunastamassa.

  Nyt tilanne oli se, että lähes kaikilla ei asioista perillä olevilla henkilöillä oli ymmärrettävästi puurot ja vellit sekaisin. Asiaa on kysytty meiltä viime viikosta alkaen koko ajan, joten päätimme kertoa asian niinkuin se on. Jokainen voi sitten itse päättää kantaako roponsa paikalliselle pk-yritykselle, joka on pitkäjänteisellä ja uutteralla työnteolla tehnyt perustamisvuotensa 1970 jälkeen joka vuosi positiivisen tuloksen ja siten pystynyt täyttämään lupauksensa lapsi- ja nuorisotyön tukemisesta. Tai sitten vaihtoehtona on ruotsalainen kauppaketju, joita muutenkin on tällä vuosituhannella rantautunut Suomeen melkoinen määrä. Tästä tässä vain on kyse.
  PS. Trangia porisee lämpimänä myös Hgissä, siellä meillä on pari Retkiaitta myymälää ja Partioaitalla tietysti omat kioskinsa.

  Vastaa

 4. Markus
  elo 31, 2012 @ 04:52:13

  Ensimmäinen Partioaitta perustettiin vuonna 1928 samaan paikaaan missä vieläkin on toiminnassa, pitäisikö yli 80 vuotta vanhaa perinnettä hylätä vaan siksi että partiolaiset itse päättivät myydä kaupan? Aittakin tukee partiolaisia alennuksella ja vuosittaisilla stipendeillä vaikka onkin vaan iso paha ulkomaalainen pörssiyhtiö.

  Se että tässä olisi vaan nimestä kyse kuten Leevi yrittää väittää on silkkaa potaskaa. Kyse on rahasta ja nyt yritetään kaikeilla konsteilla panetella kilpailijaa. Partiohenkistä toimintaa?? Enpä usko.

  Vastaa

 5. Jura Nurminen
  syys 02, 2012 @ 15:04:49

  – Nykyisenä pitkään toimineena aktiivipartiolaisena kauhistuin kun näin Partiovarusteen kampanjan. Juttu siitä, että tilanne on mikä on (Partioaitta=Naturkompaniet, Partiovaruste=”meidän talo”), levisi kulovalkean tavoin ainakin Facebookissa kaverilta toiselle, itsekin sain sen ainakin kuudesta eri paikasta. Lippukunnissa sisäisesti kerrotaan tästä asiasta asiallisesti tyyliin, Partiovarusteesta ostamalla tuet partiotyötä.

  En ymmärrä, miksi PVn piti se vielä itse julkaista ja kurata omat kasvonsa.
  Toisten potkiminen, olivatpa he sitten ketä tahansa, ei kuulu partion tapoihin.
  Itse kerron tarvittaessa, että Partiovaruste tukee partiopiiriämme TODELLA vahvasti ja auttaa siten hyvää nuorisotyötä, taaten tuhansille lapsille mahtavia elämyksiä.

  Toivon, että Juuso, Markus ja muut fiksut ihmiset pystyvät ohittamaan tämän episodin ja jatkossakin käyttämään Partiovarusteen palveluja silloin, kun niille on tarvis, ja siinä samassa tukemaan nuorisotyötä. Kauppa ja sen palvelut eivät tämän myötä huonontuneet!

  Jos nyt joku repii takapuolensa tästä kirjoituksesta ja siitä, että minut tunnistatte, niin en voi sille mitään. Tämä on minun mielipiteeni.

  Vastaa

Leave a Reply