Mittakaavavääristymä

No Comments

Meillä on ensimmäisen sukupolven taulutelevisio ajalta ennen teräväpiirtoa tms herkkua. Merkki on LG. Ostimme sen aikanaan siksi, että se oli kohtalaisen kaunis kiinni ollessaan.

Olisiko se jotain 6-7 vuotta vanha? Se on vieläkin nätti kiinni ollessaan, mutta televisiolähetykseen on ilmestynyt ominaisuuksiin alun perinkin kuuluneen rakeisuuden lisäksi kiusallisia pystyraitoja.

Epäilen, että laitetta ei nykyteknologian kirjoittamattoman säännön mukaisesti kannata korjata. Siksi kävin eilen tiedustelumatkalla Gigantissa. Varmuuden vuoksi mittasin vanhan television, sillä uusi ei saa olla ulkomitoiltaan vanhaa suurempi. Korkeus maksimissaan 52 cm ja leveys 78 cm.

Gigantissa todella oli televisioita. Mihin malleja tarvitaan moinen määrä? Valikoimaa suurempi hämmästys oli laitteiden valtava koko. Mistä lähtien televisioiden on pitänyt olla ikkunan kokoisia? Kun kysyin myyjältä, löytyykö häneltä mitään omakotitaloon mahtuvaa mallia, hän sanoi LED-osastolta löytyvän kompakteja koneita. Hän talutti minut kauniin Samsungin 32-tuumaisen, valkoisen LED-television viereen. Sen koko oli täydellinen ja kuva terävä ja kirkas.

Mutta. Se maksoi 980 euroa ja koska kauniiseen muotoiluun ei sopinut mukaan kelvollinen äänentoisto, pakettiin ehdotettiin mukaan noin 300 euron aktiivikaiuttimia. 1.300 euroa televisiosta! Keksin tuolle rahalle parempaakin käyttöä.

Sama mittakaavavääristymä minua hämmästytti juhannuksena mökkilaiturilla. Kalastusveneet ovat muuttuneet muutamassa vuodessa soutupaateista sadan hevosvoiman moottoreilla varustetuiksi Jätti-Bustereiksi. Koolla on väliä. Lomailu on välineurheilua. Savupöntönkin pitää olla turbo. Eihän affenaan tule riittävästi makua vapaastihengittävässä mallissa.

 

Leave a Reply