Tupakoivat kuolevat nuorempina

No Comments

En ole koskaan polttanut. En ole ajatellut aloittaakaan. Silti olen sitä mieltä, että askien kauhukuvat ja varoitustekstit eivät edistä tupakoinnin vähentämistä.

Tunnistan problematiikan kohdaltani.  Tupakoinnin sanotaan vanhentavan ihoa. Aivan kuten auringon. Tiedän auringon vaarat, mutta sen valon ja lämmön tuoma hetkellinen mielihyvä voittaa tulevaisuuden kauhuskenaariot.  Kuolen mieluummin auringosta rypistyneenä kuin varjossa nahistuneena.

Päinvastoin kuin tupakalla, auringolla on ihmismielelle ja keholle myös paljon positiivisia vaikutuksia. Mutta yhtä kaikki. Tupakointia tai auringonottoa ei lopeteta kielloilla. 17-vuotiaalla on elämä edessä. Ajatus siitä, että tupakan vuoksi hän kuolisi nuorempana on kaukana.

Kun lähdin opiskelemaan kauppakorkeakouluun vuonna 1984, ostin Lacosten pikee-paidan, Cavalet-salkun ja salkkuun askin vihreää Barclayta. Siellä se oli avaamatta pari-kolme viikkoa – niin kuin muillakin. Olin hetken yksi heistä.

En jättänyt kuitenkaan sytyttämättä ensimmäistä tupakkaani sen takia, että tiesin sen ilman varoitusmerkkejäkin saattavan aiheuttaa riippuvuutta ja keuhkosyöpää. Pelasin kuitenkin toto-pelejä ja join light-colaa auringossa. Kaiken uhallakin.

 

Leave a Reply