Jokainen chanssi on mahdollisuus

No Comments

Parin viikon päästä Suomessa juhlistetaan vuoden harmainta päivää. Vaikka idea taitaakin olla lähtöisin lonkerobrändiltä, se kertoo myös suomalaisten realistisesta ja ilkikurisesta asenteesta omaa kansanluonnettamme kohtaan. Juhlitaan sitä, missä ollaan aidosti hyviä. Ei meistä kanarialintuja saa tekemälläkään.

Emme osaa aina arvostaa erityisyyttämme. Ulkopuolisen silmin katsottuna harmaastakin löytyy sävyjä. Vaikka Suomessakaan pandeamiaohjeistukset eivät ole aina sujuneet kitkatta ja tasa-arvoisesti, kokonaisuutena virkamiehemme ovat toimineet paineen ja epävarmuuden alla kiitettävästi. Olemme onnistuneet pitämään maamme poikkeustilanteessa kohtuullisen toimintakykyisenä.

Suomen hyvä onnistuminen on eurooppalaisessa vertailussa huipputasoa. Olen varma, että vaikka rajoitukset ovat iskeneet meilläkin kipeästi matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alaan, olemme voittajien puolella, kun akuutti kriisi on selätetty: Suomalainen harmaus, vakaus ja muita parempi toiminnan ennustettavuus tekevät meistä jatkossa entistä houkuttelevamman matkailukohteen ja entistä kiinnostavamman ympäristön investoida yritystoimintaan.

Tällä asuu maailman onnellisin kansa, joka pitää huolen myös senioreistaan. Maa, jossa jokaisen elämä on tärkeä. Suomi on maa, jossa ehkä iloitaan mollissa, mutta jossa myös hötkyillään vähemmän kuin muualla. On kiva käydä lomalla Välimerellä, missä viranomaisen tiskillä heilutellaan käsiä kuin tuulimyllyjä. Megatrendi saattaa kuitenkin jatkossa tukea kulttuureja ja yhteiskuntarakenteita, joissa asiat etenevät ilman suurempaa draamaa. Silleen tasaisen harmaasti – mutta luotettavasti ja avoimesti keskustellen.