Särö sielussa

No Comments

Elämme monialaisesti ahdistavia aikoja. Ei riitä, että vuosi sitten kiinalaiselta villieläintorilta irti päässeestä viruksesta paljastui ongenkoukkua muistuttava mekanismi, jonka avulla COVID-19 pystyy tarttumaan ihmisen soluihin sekä koukun terävällä kärjellä että varressa olevalla väkäsellä. Eksoottisia sivettikissoja, muurahaiskarhuja tai kotoisia punkkejakin vaarallisempi eläin ihmiselle on kuitenkin ihminen itse. Ihmisellä on parhaimmillaan kyky kirjoittaa sykähdyttäviä runoja, taito suunnittella kauniita taloja ja kunnianhimo keksiä hoito moneen pelättyyn sairauteen. Saman ihmisrodun pimeällä puolella taidot valjastetaan vetämään pahan ja ahneuden vankkureita.

Nyt ihmisen hahmoon naamioituneet iilimadot ovat hakkeroituneet psykoterapiakeskukseen varastaakseen ihmisten luottamuksellisia potilastietoja. Mitä siitä sitten pitäisi ajatella rikoksen kohteeksi joutuneiden potilaiden puolesta? Ajattelisin heistä samoin, kun vaihtoautoista. Jos huoltokirja on täytetty ajallaan ja tarvittavat korjaukset tehty, auto on turvallinen kumppani. Päältä korea, mutta huollattamaton auto voi osoittautua pommiksi. Sama koskee ihmistä. Rohkeutta on jatkossakin hoitaa itseään. Paskat iilimadoista!

He eivät täyttäneet odotuksia. He ylittivät ne.

No Comments

Vietimme neljä yötä juuri tullessamme hohtavan valkoisen lumipeitteen saaneella Ylläsjärvellä. Matkamme oli erinomaisen onnistunut. Säät ja maisemat suosivat, mutta erityisesti suomalaisten matkailu- ja ravintoalan yrittäjien palvelu oli kauttaaltaan huippuluokkaa.

Finnairin lennot vakuuttivat pandemia-aikaan viritetyllä turvallisuudellaan ja levollisuudellaan. Ei moitteen sijaa. Päinvastoin. Huomasin jopa ikävöineeni Finskin mustikkamehua. Sinivalkoiset siivet: Illaksi pois kotoa ja kotiin. Suosittelen.

Saavuimme alkuiltapäivällä Ylläsjärven rannalla sijaitsevaan pieneen, vain seitsemän huoneen boutique-hotelliin. Ja mihin hotelliin! Sen innovatiiviset yrittäjät Heidi ja Sirly olivat luoneet uskomattoman harkitun kokonaisuuden. Sijainti oli upea, sauna ja lumihangessa nököttänyt jacuzzi verrattomia ja ruoka uskomattoman hyvää. Söin Aurora Estatessa ehkä elämäni parhaimmat aamupalat. Hotellin silmää miellyttävän 50-paikkaisen fine dining -ravintolan viiden ruokalajin meny oli Michelin-tasoa. Suosittelen.

Sunnuntaina patikoimme turvallisesti Kesänkijärvellä, mutta maanantaina halusimme tehdä inan haastavamman retken. Omalta kylältä löytyikin Mintun ja Joonan pyörittämä erä- ja elämyspalveluyritys Pihka Outdoors. Joona haki meidät aamulla, ajoi Aakenustunturille, jossa kipusimme hänen johdollaan neljän tunnin reissun paikoin polviin ulottuvassa lumessa luonnonkauneuden ytimeen. Tunturin laella ihailimme maisemista ja nauttimme munkkikahvit. Poikkeuksellisen miellyttävä kokemus. Suosittelen.

Ylläsjärvellä 300 metrin säteellä majapaikastamme oli kolme lounasravintolaa. Otso, Aakenus Grill ja Kahvila Pasila. Kaikissa ruoka oli hyvää ja palvelu erinomaista. Otson monikansallinen soittolista, Aakenuksen omistajan hurmaava ystävällisyys ja Pasilan hampurilaiset ja autenttinen tunnelma olivat lyömättömät. Suosittelen.

Kotimatkalla kiersimme Levin kautta ja bongasimme vaatebrändi Hálon kompaktin, mutta valoisan tyylikkään lippulaivamyymälän. Olimme siellä varmasti tunnin ja viihdyin koko ajan. Tuotteet olivat omintakeisia, ajattoman tyylikkäitä ja palvelu ammattimaista, jopa jatsahtavan keinuvaa. Suosittelen.

Suosittelen vilpittömästi näiden kaikkien suomalaisten yritysten palvelua. Älkää käpertykö, vaan käyttäkää palveluita ja pitäkää ihanat suomalaiset yritykset elinvoimaisina. Tukenne on arvokkaampaa kuin aikoihin.

Tämän kirjoittaja ei saanut eikä olisi edes kehdannut pyytää etuja tai alennuksia yhdeltäkään jutussa mainitulta palveluntarjoajalta. Maksoin pyydetyn hinnan, mutta sain rahoilleni täyden vastineen – ja enemmän kuin uskalsin odottaa. Kiitos siitä.

 

 

Luottamus

1 Comment

Tiukkaa työsyksyä tauottaaksemme lähdimme lomalle Ylläkselle. Loistavasti jälleen kerran palvellut Finnair lennätti meidät turvallisesti perille. Kittilän lentoasemalla menimme hakemaan vuokra-autoamme Hertziltä. Saimme sen parissa minuutissa. Kun kysyin, missä auto on, virkailija vastasi:

”Se on tuossa 50 metrin päässä aseman edessä. Oranssi Pösö. Avain on virtalukossa. Kun koneenne laskeutui, kävin laittamassa auton lämpiämään, niin teidän on mukavampi jatkaa.”

Aina sitä ei muista arvostaa suomalaisuuden kovinta ydintä. Mikä luottamus meillä yhä on ihmisiin ja heidän rehellisyyteensä. Samaan luottamukseen törmää päivittäin työelämässä. Suomessa liike-elämässäkin uskotaan yhä kumppanien vilpittömyyteen. Se on ainutlaatuista.

Kesänkijärvellekin satoi eilen talven ensilumi.

Joka päivä joku onnistuu

No Comments

Viime kuukausina monen yrityksen liiketoiminta on ollut selviytymistä. Palvelualoillakin hyviä työntekijöitä on jouduttu irtisanomaan ja lomauttamaan tuhansittain. Mutta missä he ovat? Huomaan aktiivisten työnhakijoiden määrän laskeneen korona-aikana. Poikkeusolot tuntuvat passivoineen ihmiset.

Itse työskentelen yrityksessä, jonka kasvutavoitteisiin pandemia ei ole vaikuttanut. Kasvu ei saa olla itsetarkoitus. Se on seurausta työn korkeasta laadusta ja tinkimättömästä asiakaspalveluasenteesta. Kasvua ei ole ilman hyvää henkilöstötyytyväisyyttä ja uuden oppimista.

Oma yrityksemme on kuluneena vuonna ylittänyt viime syksynä asetetut tavoitteet. Olemme keskittyneet asiakaspalveluun, luovan tuotteemme hiomiseen ja henkilöstön koulutukseen. Olemme tarjonneet nykyasiakkaille uusia myynnillisiä konsepteja. Olemme kontaktoineet väsymättä uusia asiakkaita.

Tätä samaa odottaisin työnhakijoilta. Tarjotkaa potentiaalisille työnantajille tuoreita näkemyksiä, kehittäkää itseänne ja olkaa ennen kaikkea aktiivisia. Emme kuule teitä, jollette pidä itsestänne ääntä. Jos sinua kutkuttaa uusi työ, laita hakemus toivetyöpaikkaasi jo tänään. Just do it!

Painetehtävä

No Comments

En tiedä moniko teistä seuraa MasterChefiä, mutta eilisen Suomen version jakso muistutti minua siitä, että viimeistään koronan myötä työelämä on muuttunut kuin tositeeveeksi. Meistä monen päivä alkaa mysteerilaatikoiden avaamisella, joita seuraa tiukasti aikataulutettuja Teamsilla, Hangoutsilla, Zoomilla ja Skypellä rytmitettyjä, toinen toistaan seuraavia painetehtäviä. Jokaista suoritusta arvioidaan, sekuntikello tikkaa ja heikoimmat ohjataan kisan jälkeen luiskaan.

”If you can´t stand the heat, get out of the kitchen.”

Tositelevision kilpailuformaattien seuraaminen on mukavaa, mutta yhtä mukavaa ei ole huomata lipsahtaneensa elämään itse tätä todellisuutta. Etätyö on muuttanut selkeästi käyttäytymistämme: Asiat hoidetaan nykyisin verkon yli etäyhtäyksin. Se on ihan jees, mutta samaan aikaan olemme unohtaneet monta koeteltua, hyväksi havaittua toimintamallia. Ennen toimeksianto tarjoiltiin usein jäsentyneesti kirjallisessa muodossa ja toimitettiin yhdelle vastaanottajalle. Nyt toimeksianto annetaan monimediallisesti Teamsissä ja siihen kutsutaan 4-5 kuulijaa.

Plussat: Rikkinäisen puhelimen efekti poistuu, tiimi sitoutuu laajemmin ja vuorovaikutuksesta tulee interaktiivisempaa.

Miinukset: Työn aloitukseen sitoutuu moninkertaisesti työpanosta ja sisäisten (etänä järjestettävien) purkupalaverien vaatima työaika kasvaa.

Nykyinen arki onkin tiimin yhteisten vapaiden aikojen löytämisen kalenteritetristä. Tämä on johtanut siihen, että jollei halua käyttää vaippaa, pissatauotkin pitää merkitä kalenteriin. Olkaa tänään armeliaita itselleni ja merkitkää työkalenteriinne rohkeasti aikaa myös tauoille – itsellenne.

Einsteinin kerrotaan sanoneen, että jos hänellä olisi ongelma ja yksi tunti aikaa, hän käyttäisi ongelman ymmärtämiseen 55 minuuttia ja ratkaisemiseen viisi minuuttia. Tämä on hyvä ohje työkalenterin täyttämiselle. Tunnin palaveriin valmistautumiseen ja sen purkamiseen kannattaa varata seitsemän tuntia. Jos täytät päiväsi pelkillä kohtaamisilla, kovalevysi täyttyy ja painekattilasi rajat tulevat vastaan.