Työn sankari piiloutuu häpeässä viittaansa

No Comments

Myönnän, että kyllä se ärsytti minuakin. Viikonlopun Hesarissa Marimekon henkilöstöjohtaja Tanya Strohmayer julistautui työn sankariksi. Juuri sellainen halveksimani elämästä ertaantunut ylisuorittava uraohjus, jolle työ on elämä.

Ärsyyntyminen kesti pari minuuttia. Nopeasti löysin Tanyasta hengenheimolaiseni. Teen itsekin töitä paljon. Koska pidän siitä. Liian usein oletan, että kaikilla työkavereillani ja yhteistyökumppaneillani on aina sama vimma ja sitoutuminen työhön kuin itselläni.

Kirsi Piha kirjoitti tänään Ellun Kanojen blogissa terävänäköisesti Case Strohmayerista: ”Johtajuus mitataan sillä kuinka hyvin johtaa ihmisiä. Siihen kuuluu myös se, että osaa vaatia ihmisiltä sopivasti.” Tuossa jos jossain minulla olisi paljon kehitettävää.

Olen johtajana moniongelmainen. Vaadin paljon, mutta jos olen tyytymätön, en osaa aina (=tuskin koskaan) selkeästi ohjata tiimiä oikeaan suuntaan. Tiedän ja koen, että on parannettavaa. Mutta mihin suuntaan? Usein yritän tehdä itse sen, mitä yritän pyytää. Ja epäonnistun.

Kaavailemastani kohokkaasta tulee pannukakku. Onneksi tiimi usein jaksaa kärsivällisesti seurata kipuiluani. He katsovat aikansa, poistuvat vähin äänin takavasemmalle ja tuovat näytille juuri sitä, mitä olin ajatellut. Simsalabim! Taikuri itsekin on yllänyt.


Näyttökuva 2017-7-31 kello 20.31.25

 

 

 

 

 

 

Lomalla on aikaa huomata

No Comments

Neljä viikkoa meni taas kuin siivillä. Maalaus- ja metsähommia. Saunan lämmitystä, uintia. Kymmenkunta luettua kirjaa. Pori Jazz ja Herbie Hancock. Venetsia ja Damien Hirst. Hotel Metropolen uskomaton lounaspuutarha. Unohtumattomat juhlat Moskovassa. Ystävät mökillä. Yllätyskohtaamisia Kroatiassa. Pari pistäytymistä Turussa, jossa alati riemastuttavat lapset. Instagramia. Muuten some- ja uutislakkoa. Muutama työpuhelu. Vähän businesta, paljon rakkautta.

Ystävien ja perheen kesken vietetyn ajan lisäksi mieleen jäi Linn Ullmannin sykähdyttävä Rauhattomat. Renate Dorrestein kirjoitti samasta ikääntymisen ja luopumisen tematiikasta kirjassaan Pojallani on seksielämä ja minä luen äidille Punahilkkaa. Norjalainen syvällisyys vei kuitenkin selkeän voiton. Norja voitti Hollannin lisäksi myös britit. Karl Ove Knausgårdin Kevät vei sata nolla Ian McEwan Pähkinänkuorta, kun teemana olivat lapset. Ikä on tehnyt minusta herkkiksen. Lomalla sen ehtii huomata. Ei se väärin ole.


bergman-10

Ingmar Bergman ja Linn Ullmann.

Kolme asiaa, jotka lisäävät Suomen vetoa ja pitoa

1 Comment

Professori Alf Rehn muuttaa perheensä vetämänä Tanskaan. Se on pieni askel Suomen akateemiselle keskustelulle, mutta suuri askel Rehnin puolisolle ja pienelle Kööpenhaminassa asuvalle pojalle. Valantehneenä akateemisena populistina Rehn käytti tilaisuuden hyväkseen ja listasi muuttouutisensa yhteydessä kolme Suomen vetoa ja pitoa vähentävää asiaa.

Ensimmäisenä hän mainitsee Suomen yliopistojen kurjistamispolitiikan. Rehn jättää mainitsematta sen, että yliopistojen rahoitus on 2000-luvulla noussut 800 miljoonalla eurolla ja nyt tehty leikkaus on vain 3% valtion tuesta. Leikkauksen jälkeenkin valtion rahoitus on 8 % korkeampi kuin vuonna 2010. Romahdus on populismia.

Toiseksi Rehnin mielestä Suomessa on vihapuheen ja aggressiivisen populismin normalisointia, byrokratiarumbaa, hitautta ja muutosvastarintaa. Populistina hän tietää varmasti mistä puhuu. Itse näen Suomen moniarvoisempana ja suvaitsevaisempana kuin koskaan. Tänään Helsingin Pride -kulkueeseen osallistui 35.000 ihmistä. Se on 35000 enemmän kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Kolmantena ongelmana Rehn listaa Turun yhteydet ulkomaailmaan. Ne ovat hänen mukaansa rapistuneet siinä määrin, että se alkaa olla oikeasti ongelma. Turkuun on saatu viime vuosina hyvä moottoritie ja tunnin junaa puuhataan. Itseänikin kismittää suoran ja kätevän TKU-CPH –lentovuoron käsittämätön alasajo, mutta se ei ole ylitsepääsemätön ongelma, jollei oma perhe ole jakaantunut suoran lennon kohdekaupunkeihin. Muuten Turussa pärjää hyvin, kunhan jaksaa laittaa kellon soimaan tuntia aiemmin.

Onnea ja menestystä Syddansk Universitetin professuuriin. Olet sielläkin varmasti mies paikallaan. Ja tervetuloa takaisin Turkuun ja Suomeen, jos vetovoimamme näyttää aidan takaa vehreämmältä.

Flag-Pins-Denmark-Finland