Tiedätkö, mitä sinulta odotetaan?

No Comments

Pakkasimme perjantaina klo 05:30 Turun toimistomme koko henkilökunnan pikkubussiin ja suuntasimme Helsinki-Vantaalle. Sieltä halpalennolla Tukholmaan tapaamaan kollegoita maineikkaaseen mainostoimisto Åkestam Holstiin.

Saimme kuulla päivän aikana kuusi ansiokasta presentaatiota. Meille esiteltiin yritys, sen suunnitteluprosessi ja seitsemän asiakascasea. Suurimman vaikutuksen minuun teki isäntiemme henkilökunnan kirkas ja yhdenmukainen näkemys siitä, mikä on heidän tehtävänsä Åkestam Holstilla.

Heidän työnsä on tehdä mainontaa, josta puhutaan. Heidän tulee tuntea toimeksiantajan tavoitteet ja kohderyhmät (ja niiden motiivit) niin syvällisesti, että he osaavat luoda puheenaiheita oikeista asioista.

Yksinkertaista. Siksi niin menestyksellistä.

 

DBP6983-780x520

 

 

Tärkeä mielipide

No Comments

En pelkää ottaa kantaa. Jos mielipidettä kysytään, olen usein ensimmäisenä kertomassa omani. En ole ensimmäisenä äänessä siksi, että mielipiteeni olisi oikein. Vaikka monesti se on, ainakin yhtä usein ei.

Jonkun pitää aloittaa, jotta toinen voi jatkaa. Toinen syöttää, toinen tekee maalin. Kahdeksan kymmenestä pitää mielipiteensä omanaan. Minä puhun monesti muidenkin puolesta. Tämä on elämäntapa, jolla saa monesti paskaa visiiriin.

En koe itseäni marttyyriksi. Kerron mielipiteeni, koska voin. Toivon, että joskus kun minulla ei ole voimia tai rohkeutta, on jonkun toisen vuoro käyttää ääntä minun puolestani. Silloin lupaan olla hiljaa ja hymyillä vienosti sisäänpäin.

Tai no, ehkä ihan vähän kommentoin.

kupla3

Hyvä johtaminen Richard Webberin mukaan

No Comments

Hän, joka katsoo televisiosta vain uutisia, laatudokumentteja ja Jacques Tatin kultakauden elokuvia, jää paljosta paitsi.

Katsoin eilen Greyn anatomiaa, yhtä suosikkisarjoistani. Nuoren kollegansa urakehityksen tieltä syrjemmälle väistynyt entinen ylilääkäri Richard Webber keskusteli johtajana kipuilleen uuden ylilääkäri Miranda Baileyn kanssa. Bailey kadehti entisen esimiehensä kykyjä johtajana. Webber vastasi:

”Jos hoidin työni hyvin, se ei johtunut siitä, että minua toteltiin. Se johtui siitä, että minua uskottiin. Kollegani uskoivat, että tunnen heidät niin hyvin, että osaan arvioida, milloin on heidän aikansa ryhtyä toimeen.”

Richard Webber on kuvitteellinen hahmo. Se ei estä minua arvostamasta hänen sanomaansa.

 

hard-times

 

 

Miksi tärkeimmät sanat jäävät sanomatta?

No Comments

Olin päättänyt pitää eilen pienen puheen. Se oli valmiiksi jäsennetty päässäni. Se oli aito ja kaunis. Ja se jäi pitämättä.

En ole ensinkään ujo. Olen kohtalaisen rutinoitunut esiintyjä. Minulla ei olisi ollut vaikeuksia puhua viestinnästä, luovuudesta, myymisestä, mainonnasta, innovoinnista tai markkinointistrategioista.

Eilinen puhe olisi ollut hyvin henkilökohtainen. Se olisi tullut sydämen pohjasta Se olisi kertonut syvästä ystävyydestä. Se olisi kertonut rakkaudesta ja vastarakkaudesta. Kun näin puheeni kohteet, tajusin heti, että sanat olisivat takertuneet kurkkuuni. En olisi pystynyt sanomaan sitä, mitä olisin halunnut.

Mutta tiedän, että he tietävät.

 

bleeding-heart-254010_640

Se on uskon asia

No Comments

Osallistuin tällä viikolla teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushiin Helsingissä. Tapasin 15.000 osallistujan tungoksessa kymmeniä ystäviä. Ajatusten vaihtaminen heidän kanssaan oli tämänkin tapahtuman parasta antia.

Esiintyjistä eniten tarjosi Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, jonka ajatukset olivat kauttaaltaan raikkaita, ennakkoluulottomia ja vilpittömän kansainvälisiä. Hyvillä naapureillamme on hieno presidentti.

Toinen innostava puhuja oli Unityn perustaja David Helgason. Hän kiteytti puheensa sisällön ennakolta: Hän sanoi puhuvansa aluksi siitä, minkä hän tietää. Ja että se ei ole paljon. Lopuksi hän puhuisi siitä, mihin uskoo. Se on paljon.

Juuri siitä meidän kaikkien tulisi puhua.

 

4406788

Aitoja, vilpittömiä

No Comments

Olen aina muistuttanut lähipiiriäni puhumisen tärkeydestä. Puhuminen on kultaa. Olen aina sanonut, että tärkeämpää kuin se, mitä sanoo, on se, miten sanoo. Hyvästäkin esityksestä jää mieleen parhaimmillaankin vain irtopaloja. Sisältöä lähtemättömämpi vaikutus jää usein esiintyjän persoonallisuudesta.

Eilen minulla oli kunnia olla todistamassa tätä käytännössä, kun Jarkko Nieminen juhlisti pitkän ammattilaisuransa päättymistä täpötäydessä Hartwall Areenassa. Hän pelasi näytösottelun maailman tyylikkäintä urheilijaa – Roger Federeriä – vastaan. Ottelun lopputulos oli yhdentekevä. Se, miten pelaajat esiintyivät, oli kaukana yhdentekevästä.

12.000 katsojan tapahtuma oli poikkeuksellisen lämminhenkinen ja intiimi. Tuntui kuin olisi istunut keittiönpöydässä kahvilla päätähtien seurassa. Puheet ja eleet olivat aitoja ja vilpittömiä. Upea ilta, jonka kruunasi jatkoilla kuulemani Jarkon siskon puhe pikkuveljelleen. En muista mitä siinä sanottiin.

 

Näyttökuva 2015-11-10 kello 18.18.09

Pyydän anteeksi tekijänoikeusrikkomustani. Lainasin tämän kuvan MTV:n verkkosivuilta, eikä siinä ollut valitettavasti kuvaajatietoja. Kuvassa kuitenkin kiteytyy niin hyvin illan tunnelma, että otos oli pakko liittää tähän.

 

 

 

Juuso vs. Pau 6-0

No Comments

Paska juttu, kun kirjeet ovat korvautuneet digitaalisella viestinnällä. Eilisen uutisiakaan ei enää haeta aamulla postilaatikosta, kun ne on luettu jo eilen tuoreeltaan tabletilta. Postimies-Patella menee huonosti. Hänen tositeevee-ohjelmaansakaan ei enää katsota entiseen malliin, sillä Netflixillä on rosterissaan trendikkäämpiä ammattilaisia.

Kun postin määrä vähenee, vähenee luonnollisesti myös jakajien tarve. Työnantaja pyrkii toimintansa turvatakseen löytämään työvoiman tarpeeseen joustavampia ratkaisuja. Mitä tekee Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau? Se hidastaa työtaistelutoimillaan loppuakin postinjakelua. Tällä viikolla minulle on jäänyt jakamatta tiistain ja tämän päivän postit. Uusi pulssi lakkoilua nähdään puolentoista viikon päästä torstaina ja perjantaina. Luottamus postiin murenee. Kaltaiseni snailmailin kannattajan pitää löytää vaihtoehtoisia jakelutapoja. Postilaisten työt vähenevät edelleen. Pian Paten sijasta Schenker tuo postin jokaisen luo.

Kun työt vähenevät, kierrettä ei katkaista kiukuttelulla ja hidastelulla. Itse olen vetäissyt lamaa pataan tällä viikolla käymällä Loimaalla, Vantaalla (2x), Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. Olisin päässyt helpommalla lakkoilemalla päivän tai pari, sillä työ luo työtä. Silti minusta tuntuu, että tein viisaamman ratkaisun kuin Pau.

Kirjoitin tämän rakkaudella, sillä tiedä, Pau, että käyn postilaatikolla yleensä ilolla. Tänään(kin) se oli tyhjä.

Näyttökuva 2015-11-6 kello 19.47.47

 

F2F-markkinointi

No Comments

Digitalisoitumisen aikana kohtaamisten merkitys kasvaa. Siksi olin tänään Loimaalla, huomenna Vantaalla, keskiviikkona Tampereella, torstaina Oulussa ja perjantaina Espoossa. Lauantaina käyn tapaamassa omia ja appivanhempia Ulvilassa. Sunnuntaina syön omaa isänpäiväkakkuani kotona Turussa.

Etäsuhdekin voi toimia, mutta paras kommunikaatio syntyy kasvotusten. En tunnista kohdaltani tapausta, jossa artisti olisi kuulostanut levyltä paremmalta kuin livenä. Vuorovaikutus ruokkii sekä esiintyjää että katselijaa. Näinä aikoina koskettelemme enemmän laitteita kuin ihmisiä. Siksi tapaan ihmiset aina face to face, mikäli vain mahdollista. Ei ole mitään järkeä herätä aamuneljältä, jotta ehtii tunnin palaveriin toiselle puolelle maata.

Tai kun tarkemmin ajattelee, siinä kiteytyy kaikki olennainen.

 

Näyttökuva 2015-11-2 kello 20.38.51