T-risteys

No Comments

Muistan lukeneeni jostakin, että ihminen tekee päivittäin jopa 60.000 päätöstä. Miltei kaikki niistä ovat vaistonvaraisia. Näiden vastapainona on harkittuja päätöksiä. Ne kertovat päättäjän arvomaailmasta.

Olen tällä viikolla miettinyt, mikä on ihmisen motivaatio, kun hän T-risteykseen tullessaan tekee tietoisesti pahantahtoisen päätöksen. Tekeekö hän sen, koska on epävarma, pelokas, kateellinen – vai pelkästään harkitsematon?

Jos meistä jokainen vaihtaisi yhden pahantahtoisen päätöksen hyväntahtoiseksi päivässä, Suomi olisi vuodessa 1.934.500.000 kertaa parempi paikka. Mieti sitä. Päätös on sinun.

Good-Vs-Bad-Reputation

”Heraldiset kuviot”

No Comments

Turun paikallislehti starttasi päivän kaupungin ilmeuudistusta käsittelevällä klikkijournalismilla. En tiedä, minkä yksisilmäisessä ja pahanilkisessä jutussa oli tarkoitettu olevan uutinen. Ensinnäkin se on virheellisesti otsikoitu. Toisekseen verkkoversio (jota valtaosa lukijoista lukee) oli typistetty tyylillä, joka antoi uutisoitavasta asiasta vähintäänkin erikoisen kuvan.

Verkkouutinen keräsi nopeasti kymmeniä populistisia kommentteja, joissa alettiin lynkata asianosaisia kaupungin viranhaltijoita. Kirjoitin kommenttivirtaan oman kiihkottoman näkemykseni. Sitä ei kuitenkaan julkaistu. Soitin lehden moderaattorille. Hän yhdisti esimiehelleen, joka yhdisti esimiehelleen. Lopulta päädyin keskustelemaan päätoimittaja Kari Vainion kanssa. Kommenttiani ei oltu julkaistu, koska olin kirjoittanut sen omalla nimelläni. Kysyin, kenen nimellä se olisi pitänyt kirjoittaa. En saanut vastausta. Mutta päätoimittaja lupasi julkaista kommenttini tässä poikkeustapauksessa. Nimeni laitettiin hapsuihin.

Näyttökuva 2015-2-26 kello 13.16.57

Samaan aikaan toisaalla: Oma yritykseni ei ole millään tavalla osallinen tähän projektiin, mutta oikeudentuntoisena turkulaisena olisin halunnut lisätä jutun kirjoittaneen politiikan toimittajan tietämystä markkinointiviestinnästä ja graafisesta suunnittelusta. Lähetin toimittajalle sähköpostin ja ehdotin tapaamista.

Näyttökuva 2015-2-26 kello 19.20.00

Sain nopeasti vastauksenkin. Se ei mielestäni edusta 2010-luvun journalismia.

Näyttökuva 2015-2-26 kello 19.20.14

Media on kriisissä. Miksiköhän?

 

Jos innostuu niin onnistuu

No Comments

Olen viettänyt pari päivää laatuaikaa työkavereitteni kanssa. Olemme istuneet kehityskeskusteluissa pöydän eri puolilla. Koska meillä ei ole omia neukkareita, olemme istuneet myös jostakin löytämämme pöydän samalla puolella. Tai rappusilla.

Keharit ovat suurin piirtein puolivälissä, mutta minulla on jo nyt voittajan olo. Katsoin eilen mestarien liigaa. Manchester City vs Barcelona. Barcan hyökkäyksessä mellastivat Messi, Suarez ja Neymar. Valmentaja Luis Enriquen kehityskeskusteluissa on joukko maailman parhaita yksilöitä. Heistä muodostuu yksi maailman parhaista jalkapallojoukkueista. Minä olen kohdannut viime päivinä – ja saan kohdata tulevina –suurisydämisiä työtovereita. He eivät ole pääsääntöisesti häikäiseviä yksilöpelaajia. Mutta olen liikuttuneena huomannut, miten he pelaavat yhteen. Yhdessä he ovat paljon enemmän kuin osiensa summa. He ovat voittava joukkue.

In Zeeland we have this thing called kaveria ei jätetä.

Illan päätteeksi osallistuin Jari Sarasvuon Stronghold-webinaariin. Veli julisti taas väkevästi. Erityisesti päähäni jäin pyörimään Jarin positiivista kierrettä kuvaava lause:        Jos innostuu niin onnistuu. Jos onnistuu niin innostuu.

Olen etuoikeutettu. Olen pienten onnistumisten ja isojen innostusten ympäröimä. Joskus tekisi vain mieli päästää irti ja antaa hyvän viedä. Minulla on siihen mahdollisuus.

 

carousel

Pieni suuri ero

No Comments

Turun toimistomme on ollut puolitoista viime vuotta vuokralla Logomo Byråssa. Koko sen ajan olemme tehneet lähtöä.

Työpaikalla vietetään valtaosa valveillaoloajasta. On ensiarvoisen tärkeää, että työpaikalla vallitsee keskinäinen kunnioitus ja jokaisen työtä arvostetaan. Silti ei voi olla yhtään väheksymättä tilojen vaikutusta viihtyvyyteen.

Muutamme kuukauden kuluttua. Kauas emme kuitenkaan lähde. Muutamme Logomon katon alla talon länsipäätyyn. Neliöitä uudessa tilassa on yhtä paljon kuin nykyisessä. Mutta nyt ne on asemoitu meidän tarpeisiimme paremmin. Saamme vihdoin kaivatut omat neuvottelutilat. Saamme lisää valoa. Kattoikkunat. Saamme korkeutta. Sisäportaat. Saamme ikkunoista pitkät näkymät. Saamme uunin. Uudessa toimistossamme tuoksuu taas pulla.

Kävimme tänään tutustumassa puolivalmiisiin uusiin tiloihimme. Kaikesta aisti, että sinne on hyvä tulla. Hartelan projektipäällikkö Lari on kuunnellut toiveitamme tarkalla korvalla.

 

Näyttökuva 2015-2-23 kello 19.05.03

 

Vuoden hyödyke

No Comments

Negalla saa näkyvyyttä. Suomen Luonto –lehden järjestämä Vuoden turhake –kampanja nostaa esiin jotakin turhaa, hyödytöntä, käsittämätöntä tai häiritsevää. Vuosien mittaan voittajia ovat olleet muun muassa hajustettu roskapussi, automaattinen saippua-annostelija, ulos asennettava hyönteisansa ja lehtipuhallin (jonka valinta oli suuri virhe, toim. huom.)

Positiivisuudella kuitenkin saavuttaa enemmän. Haluankin julistaa vuoden hyötyteon. Kelan virkailijat keksivät yhdistää potilaiden taksikuljetuksia. Vuodessa kimppakyytien ansiosta taksimatkoja ajettiin 6,5 miljoonaa kilometriä entistä vähemmän. Kun auton keskimääräinen hiilidioksidipäästö on 140 g/km, idea on säästänyt CO2-päästöjä 896 tonnia. Rahaa säästyy vuositasolla 10 miljoonaa euroa.

Ja mikä parasta, kyytiläisten elämänlaatu on taatusti parantunut, kun he ovat saaneet matkoilleen juttuseuraa ja vertaistukea. Kelan neuvokkaille virkamiehille kiitos ja kunnia. Ottakaamme heistä oppia. Muutos ei synny puheista. Se syntyy teoista.

Kela_suomi_kela-1-

Avoin kirje itselle

No Comments

Ystävänpäivä on suurta valhetta. Tosin eilen törmäsin ehkä rehellisimpään postikorttiin evö.

”The very first person you think about when you wake up. That’s who your heart belongs to.”

Aamulla herätessä minulla on pissahätä. Ajattelen itseäni ja menen vessaan. Sydämeni kuuluu minulle.

Ei kortissa muuta väitetäkään. Myyntilupaus on kuin Oil of Olayn legendaarinen “Sileä iho näyttää nuoremmalta.” Näin se on. Mitä tekemistä rasvalla on asian kanssa? Ei kai mitään, mutta ei missään niin väitetäkään.

Missä vaiheessa itserakkaudesta on tullut kielteinen asia? Itserakkaus sekoitetaan jopa muodikkaaseen narsismiin. Terve itserakkaus on elämäämme pitkälti ohjaavan kristillisen etiikan perusta. Suurin osa meistä tunnistaa Matteuksen evankeliumin lauseen: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Rakkauden perusjoukko on minä. Jos hyväksyy itsensä sellaisena kuin on ja pystyy antamaan itselleen myös anteeksi, vasta sitten pystyy jakamaan rakkautta myös muille.

 

I-loveme

Kauppamatkustajan uudelleensyntymä

No Comments

Katson maailmaa kehä kolmosen ulkopuolelta. Meille maalaisille työvoiman liikkuvuus ei ole vain termi virkamiesten selonteoissa. Se on arkipäivää. Työn perässä on ajettava.

Tku-Hki-Vantaa-Espoo-Hki-Tku. Lähtö kotoa klo 06:30, paluu kotiin 18:45. Neljä hyvää palaveria. 400 kilometriä. Kauppamatkustajan persauksen pitää kestää kovaa ajoa. Istuinkyhmyä jäytää, mutta sitä varten on keksitty kinesioteippaus.

Liikkeellä on hyvä olla. Veri virtaa. Tänään se virtasi tavallistakin vahvemmin. Tie oli kuiva. Päivä oli pidentynyt. Aamulla ajoin kohti valoa. Ja kotimatkalla – kun oikein halusin nähdä – näin taivaanrannassa pilvien värjäytyvän purppuraksi auringon viime säteistä.

Sauna, Salkkarit, pastramipaahtari ja lasillinen Godmorgonin Fruitveggietä. Kauppamatkustaja syntyi uudelleen. Hyvän päivän ilta.

Kinesio_Taping_Hip_Pain

 

Sääntely tekee meistä anarkisteja

No Comments

Tänään tekisi mieli kalaa: Laittaisiko perunamuusin kanssa paistettuja Perca fluviatilis –fileitä vai Clupea harengus membras –pihvejä? Ainahan voi tehdä Esox lucius –mureketta.

Vuoden vaihteessa tuli voimaan EU-asetus, joka vaatii, että kalatuotteista on mainittava myyntipisteissä pyyntitapa ja kalan tieteellinen eli latinankielinen nimi. Luulen, että olen jatkossa kalatiskillä hiljaista poikaa, sillä muistan latinankielisistä nimistä vain Lynx lynxin ja Anemone nemorosan. Tosin harvemmin laitan ruuaksi ilvestä valkovuokko- pedillä.

Maalaisjärjen köyhyys valtaa yhtä lailla suomalaista työelämää. Ennuste- ja raportointityökalujen käyttämisestä on tullut itsetarkoitus. Raportointi on hallintokoneiston työyhteisöön istuttama deus ex machina. Se on musta aukko, joka imee huomion olennaiselta. Tärkeämpää kuin tehdä työtä on kertoa siitä. Konkreettinen työn tekeminen pitää onnistua sijoittamaan ennustamisen ja raportoinnin väliseen lokoisaan koloon.

Jos ihminen olisi tarkoitettu taipumaan Excel-taulukkoon, hänestä olisi luotu suorakaide. Ihmisissä on kokemuksieni mukaan kuitenkin parasta heidän monimuotoisuutensa. Toiset meistä ovat kuuliaisia, toiset muiden tahtoon taipumattomia. Jälkimmäisillä on keskeinen rooli taistelussa järjenvastaisia sääntöjä vastaan. Sääntely tekee toisista lampaita, toisista anarkisteja. Lammas (Ovis aries) on parhaimmillaan lautasella.

 

gädda

Valoa funnelin päässä

No Comments

Pienten ja keskisuurten yritysten tulevaisuuden odotusten uutisoitiin tänään olevan negatiivisen puolella. Kohtaan työssäni päivittäin pk-yrityksiä ja olen kokenut mielialan olevan paljon pk-yritysbarometria valoisampi. Toimeliaisuus on selkeästi viriämässä ja uusiin tuoreisiin avauksiin törmää päivittäin.

Tutkimuksen ja omien kokemuksieni ero johtunee katsantokannasta. Tutkimusyhtiö kaataa suppiloon tuhat vastausta ja rutistaa tuloskikkaran ulos kapeasta päästä. Itse saan lähestyä yrityksiä yksilöinä. Kun katsoo maailmaa suppilon kapeasta päästä, tulevaisuus näyttää paljon avarammalta ja valoisammalta.

Toisen lasi on puoliksi täynnä, toisen tyhjä. Toinen näkee tulevaisuudessa rajoitteita, toinen mahdollisuuksia. On pitkälti omissa käsissä, kummin päin tulevaisuuteen haluaa katsoa. Tulevaisuuteen kannattaa suunnata mieli avoimena, eteenpäin katsoen.

Joukkuepelaajan tunnistaa siitä, että hän katsoo matkalla myös ympärilleen.

 

unique-lighting-fixture-funnel-lamps-3

 

Kuvan suppilovalaisimen on Vertigo Birdille suunnitellut Bevk Perovik Arhitekti.

Kyllä keppana opettaa

No Comments

Eduskuntavaaleihin on kymmenen viikkoa. Vastuuta kantavat puolueet puhuvat kuntauudistuksesta ja Ukrainasta, sotesta ja Kreikasta, kestävyysvajeesta ja Natosta. Kansa kuuntelee, muttei ymmärrä. Oppositio vaikenee ja kasvattaa kannatustaan.

Samaan aikaan Venäjän uutistoimisto Interfax uutisoi väärin tasavaltamme presidentin Sauli Niinistön sanomisia. Interfaxin mukaan Niinistö oli ehdottanut Venäjän täydellistä eristämistä, vaikka hän oli lausunut päinvastaista.

En syyttäisi jupakasta kokonaan Interfaxia. Luulen, että valtaosalle suomalaisistakin Niinistön ymmärtäminen on verrattain hankala laji. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen ansiosta – Niinistö on kansan arvostama valtionpäämies.

Välillä joku avaa pelin niin, että tyhmempikin ymmärtää. Keskusta haluaisi siirtää keskioluen päivittäistavarakaupoista Alkoihin. Vihdoin puhutaan asioista, joista meillä kaikilla on mielipide. Rintamalinjat ovat pystyssä: Viinit ruokakauppaan vs keppana Alkoihin.

Elisabeth Rehnin presidenttitie katkesi Oven kökköilyyn Tuttu Jutussa. Kepun nousukiito töksähti keppanaan. Populismia? Kyllä. Mutta näin se käy.

 

oktoberfest-olut

Older Entries