Pieni välitilinpäätös

No Comments

Vuosi vaihtuu. En lupaa mitään. Olen proaktiivisesti armollinen itselleni. Jää vähemmän kaduttavaa.

Päättyvä vuosi oli monella tapaa poikkeuksellisen riemukas. Olen saanut iloita lukemattomia kertoa minulle rakkaimmista asioista. Perhe on tuonut minulle odottamatonta iloa. Pojat ovat kasvaneet upeiksi, kunnianhimoisiksi ja itsenäisiksi nuoriksi. He ovat löytäneet mukavat seurustelukumppanit. Meillä vanhemmilla on riittänyt työtä ja terveyttä. Turhamaisuuttani iloitsen siitä, että vaimo senkun kaunistuu.

Monellakaan rintamalla päättyvä vuosi ei ole ollut helppo. Jälkikäteen ajatellen monet asiat olisi voinut tehdä toisin. Kelloa on turha yrittää kääntää taaksepäin. Virheistä pitää oppia. Olisi itselleen valehtelemista olettaa elämän olevan yhtä myötämäkeä. Vastatuuleen polkiessa reisilihakset vahvistuvat. Me jalokalat nousemme vastavirtaan.

En vala tänäkään iltana tinoja. Ennustan tulevaisuuttani katsomalla peiliin. Jos yhä tunnistan itseni, tiedän, että vuoden päästäkään minun ei tarvitse katua mitään.

 

man-looking-in-mirror-297x300

 

 

 

Murtovesi

No Comments

Linnanmäen huvipuistolla oli joskus 90-luvulla unohtumaton tv-mainos. Musiikki oli Juicen kynästä.

Lapsuuden aika on elämän jalusta / alamme alusta / palamme halusta

En elä enää lapsuuttani. Lapsemmekin ovat täysi-ikäisiä. Silti Juicen sanat puhuttelevat minua näin joulun alla enemmän kuin koskaan. Elämä on elinikäistä oppimista. Vasta nyt reilussa keski-iässä olemme luomassa omia joulutraditioitamme. Käymme yhä jouluna päiväseltään isovanhempien luona, mutta aaton vietämme kotona poikiemme kanssa. Omat traditiomme kasvavat kolmen sukupolven murtovedestä.

Aamusauna ja joulupuuro ovat itsestäänselvyyksiä. Ripustan mistelinoksan keittiön oviaukkoon. Joulurauhan julistus olisi koettavissa kotikylällä, mutta en halua törmätä tuttuihin Suurtorin ruuhkassa. Katselemme televisiolähetyksen. Skypetetään Sadulle Afrikkaan. Käymme jouluhartaudessa. Läheinen Ylösnousemuskappeli on äärettömän kaunis jo pelkkänä rakennuksena. Syömme savukalkkunaa ja ystäviltä joka vuosi saatavaa joulukalaa. Ehkä laitamme siitä jotain sushi-henkistä. Joulupöydässä laatu korvaa määrän. Tänä vuonna jokainen saa pari pientä lahjaa. Iltaan ja tapaninpäivään olemme varautuneet tv-sarja Sillan ensimmäisellä tuotantokaudella. Tapaninpäivänä uskoisin poikien tyttöystävien täydentävän joulunviettoamme.

Emme lue jouluevankeliumia. Kirjoitin sen tänä vuonna tänne.

Hyvää joulua.

The-Origins-of-Mistletoe

134415 mailia

No Comments

Pojillamme on kimppa-auto. Volkswagen New Beetle. Vuosimalli on 1998. Valmistenumero 575. Eli kyse lienee ensimmäisistä koskaan tehdyistä New Beetleista. Sisäänajo on suoritettu. Kaliforniasta Suomeen uitetun auton mittarissa on 134415 mailia.

Ei tullut yllätyksenä, että katsastaja hylkäsi auton. Tänä vuonna viat olivat vähemmän dramaattisia kuin viime vuonna. Vuosi sitten pohjassa oli tupakka-askin kokoinen reikä. Tänä vuonna vain seuraavat viat:

1)   käyttöjarrun dynamometritestissä jarruvoimien ero oli liian suuri

2)   oikea kaukovalo ei toimi

3)   etusuuntavalojen väri on väärä

4)   peruutusvalo ei toimi

5)   alatukivarren pallonivel on välyksellinen

6)   raidetangon vasemman pään suojakumi on vaurioitunut

Moottori kuitenkin kehrää ja radio soi. Ajoin auton tänään huoltoon. Se on vuosistaan ja maileistaan huolimatta todella hyvä ajettava. En olisi huomannut yhtään näistä vioista. Onneksi nämä vanhat rakkineet pitää katsastaa säännöllisesti. Se tekee liikenteestämme turvallisempaa.

 

Näyttökuva 2013-12-18 kohteessa 20.01.56

Chapeau!

1 Comment

Olen monesti todennut, etten ymmärrä jääkiekosta mitään. Silti olen innostunut tällä viikolla paristakin kiekkouutisesta.

Juhani Tammisesta kirjoitettiin eilen. Hän kertoi olevansa mies, joka on rakentanut itselleen elämänsä aikana neljä brändiä. Varhaisteininä hän oli kaikkien lajien superlupaus Tammisen Jussi, nuorena aikuisena maajoukkuekapteeni Tami Tamminen, valmentajana Aurinkokuningas ja nyt konsulttina-kommentaattorina Don Tami.

Mainosmiehenä arvostan Tammisen uusiutumiskykyä. Ja erityisesti taitoa luoda kehityskaaresta johdonmukainen tarina. Huomionarvoista on myös Tammisen kyky kunnostautua uusien medioiden hyödyntäjänä. Chapeau!

Tänään kirjoitettiin Jokereista. Se on jääkiekkoliigan puolivälissä majaileva helsinkiläinen seura. Tomi Lämsä on sen tuorein ex-valmentaja. Nevahööd. Uusi valmentaja on Tomek Valtonen. Hänen nimensä olen kuullut.  Jostain syystä olen muistavinani, että Valtonen olisi viihtynyt jäähypenkillä. Voin olla väärässä. Valtosen apuvalmentaja on Pasi Nurminen. Hänet muistan ulkourheilullisista saavutuksista. Mutta käsittääkseni hän oli aikanaan myös erinomainen maalivahti.

Jokereiden valmentajavaihdosta perusteltiin halusta päästä eroon virkamieskiekosta. Tilalle valmennukseen haluttiin kaksi intohimoista katupoikaa. Porilainen vereni alkoi vihdoin virrata. Joukkuetta – oli kyse sitten liike-elämästä tai urheilusta – johdetaan intohimolla. Chapeau!

 

9396441-black-old-hockey-puck-isolated-on-white-background

Sen pitää myös näyttää hyvältä

No Comments

Sanotaan, että parhaat elokuvasynopsikset mahtuvat kirjoitettuna puolikkaaseen aaneloseen. Hollywoodissa on huhujen mukaan maksettu miljoonia yhdestä lauseesta. Kaupan jälkeen tuotantotiimin tulee herättää idea henkiin. Investoinnin tuotto on mitattavissa lippuluukuilla.

Ideat eivät ole ongelma. Niitä meillä riittää. Parhaat sanat tarvitsevat tuekseen parhaita kuvia. Siksi parikymmenhenkinen Zeelandin Turun toimisto tarvitsee Sinua, jolla on kyky rakentaa hyvästä synopsiksesta vieläkin parempi markkinointiviesti.

Tunnistan talentin. Olen vuosien mittaan palkannut suuren osan Suomen menestyneimmistä mainonnansuunnittelijoista. Jos olet yllä oleviin haasteisiin soveltuva ajanmukainen AD, saatat olla seuraava. Laita hakemuksesi meilitse osoitteeseen juuso.enala(ät)zeeland.fi

Mitä vielä odotat?

Kunnon ajoitus

No Comments

Tämän saa lukea, muttei ole pakko. En ota vastuuta, jos vedät herneen nenääsi. Mitäs työnnät sen joka postaukseen.

Olen perusterve suomalainen mies. Liukas Lätkä. Todellinen teflon. Minuun ei tartu flunssa eikä vatsatauti. Edellisestä nuhastakin on vuosia. Täytän keväällä 49 eikä vaivaa edes ikänäkö. Lääkärikäyntini johtuvat lähinnä onnettomuusalttiudestani. Hampaat ovat muovia. Naamassa ja raajoissa on tikkejä enemmän kuin halvassa untuvatakissa. Suolenmutkaa joskus jäyti, mutta sain sen kuntoon ruokavaliolla. En tiedä, mikä on päänsärky. En pode krapulaa. Poden huonoa omaatuntoa. Olen kateellinen ihmisille, jotka ovat joskus sairauslomalla.

Nyt kun avaudun, minua voi pitää narsistina. Olen narsistin alatyyppi: terveysmarttyyri. Sääli on sairautta. Onko marttyyrius? Saako siitä toipuakseen lomaa?

Reilun viikon päästä on joulu. Se on ensimmäinen vapaani kesäloman jälkeen. Kaltaiselleni perusterveelle lomailu on kuin arvokisat urheilijalle. Kunnonajoitus pitää osua nappiin. Kierrokset tulee saada lasketuksi sopivasti ennen joulua ja nostettua takaisin marssinopeuteen heti tammikuun alussa. Keskeistä on, että läheiset ansaitsevan lomilla isän, joka ei ole etätöissä.

 

rpm1

Lasten mehuhetki päättyi ikävästi

No Comments

Norjassa on öljyä, hyviä hiihtäjiä ja kauniita naisia, mutta lapsilla ei ole ystäviä. Yksikin 8-vuotias poika kutsui viime lauantaina synttäreilleen 13 luokkakaveria. Yksikään ei tullut. Vika oli kiittämättömissä vieraissa. Jopa pääministeri Jens Stoltenberg aneli sosiaalisessa mediassa, ettei vastaava pettymys kohtaisi muita norjalaislapsia.

Kun omat lapseni olivat lastenkutsuiässä reilu vuosikymmen sitten, ilmiö oli jo eskaloitumassa. Vanhempien välinen juhlakilpavarustelu oli jo silloin kasvamassa solsidanmaisiin mittasuhteisiin. Kutsut annettiin graafikoiden suunniteltaviksi, kakut ostettiin kondiittorimestareilta, leikkiminen ulkoistettiin sirkuskoululaisille ja päivänsankari saapui juhlapaikalle yksisarvisen selässä. Viemisiäkään ei tarvinnut miettiä, kiitos lahjalistan.

Tragikoomisinta on se, että juhlakalut itse ovat farssissa statisteja. Naruja vetelevät pompöösit vanhemmat. Tässä viitekehyksessä olen ylpeä omasta esikoisestamme. Kysyimme häneltä viime kevään yo-juhlien kynnyksellä lahjatoivetta. Hän toivoi, että vanhemmat tekisivät juhlien tarjottavat. Sitä sai, mitä tilasi. Meillä vanhemmilla on lapsistamme paljon opittavaa.

34997

Lapsi kuvausrekvisiittaa. 

Epätasalaatuisia ilonaiheita

No Comments

Uuden Kuukausiliitteen juttu Rafael Wardista oli koskettava. Anna-Liisa Haavikko oli kirjoittanut haastateltavaa syvästi arvostaen. Jutun huipennus oli – paitsi 85-vuotiaan Wardin pysäyttävä, tuore omakuva – hänen kuvauksensa tuoreesta tanssiteoksesta, jota hän oli ollut mukana valmistelemassa:

”Tarina kertoo ajasta, jolloin odottaminen kuului elämään.”

****

Olin tänään osteopaatilla. Perspuolikkaitten triggerpistehieronta sattui niin, että vesi valui silmistä. Se oli kaunista kipua. Mitään tekemättömänä lihasten kiinnityspisteet eivät kipeytyisi. No pain, no gain.

****

Suomen Kuvalehdessä kirjoitettiin inkivääristä. Inkivääripäärynäohje vaikutti heti ensi näkemältä herkulliselta. Ehkä vielä hiukan kanelia pintaan.

****

Meidän vm 1999 VW New Beetle tuli tänään bumerangina katsastuksesta. Vain kuusi vikaa: Kolme oli valoissa, kaksi jossakin kumiosissa. Sitten oli jossakin jotakin klappia. Aika vähän autolle, jolla on kahdella mantereella ajettu 220.000 kilometria.

****

Annoin nuoremmalle pojalle kaunokirjallisuutta kevään ylioppilaskirjoituksia ennakoiden. Mietin, mikä olisi hyvä. En antanutkaan Erkka Filanderia. Annoin Peter Sandströmin Sinulle joka et ole täällä –novellikokoelman. Poika otti kirjan vastaan mukinoitta.

****

Skatteverket lähetti postia Ruotsista. Mätkyä tuli. En ymmärrä mistä, mutta summa oli tolkullinen: 197 kruunua. Kai se maksettava on;)

 

R_299061

 

 

Kiakkoanalyysi

No Comments

En ymmärrä juurikaan mitään jääkiekosta. Muistan kyllä jalkapallovalmentajaystäväni rakkaudellisen vinoilun, että jääkiekko on ainoa palloilulaji, jossa pelaaja vapaaehtoisesti luopuu pelivälineestään: Pitkä päätyyn ja perään.

Vielä vähemmän ymmärrän näitä Juti-naamarein naamioituneita Kiakkovieraita:

1)  He protestoivat. Tosin kahden promillen nousuhumalan takaa argumentointi on jäsentymätöntä. Se kävi selväksi, että vituttaa.

2)  Örveltäjät protestoivat luokkayhteiskuntaa ja eliittiä vastaan. Kasvolliset yritysjohtajat palkkaavat entisiä tarkkailuluokkalaisiakin, mutta Juti-naamareiden takaa heitä on mahdoton erottaa toisistaan.

3)  Kiekkovieraat arvostelevat Suomen lankeamista EU:n syliin. Samalla he arvostavat sotaveteraaneja, jotka ovat uhreja kansallismielisyyden alttarilla.

4)  Mielenosoittajien mielestä inhimillisten arvojen ja teemojen pitäisi olla aina paljon tärkeämpiä kuin materia ja omaisuus. Samaan aikaan he yrittivät hyökätä viattomien juhlavieraitten kimppuun ja hajoittavat kirkkojen ikkunoita. Fucking inhimillistä.

5)  Kiekkovieraitten blogikirjoituksessa sanotaan samassa kappaleessa: Meidät asetetaan toisiamme vastaan, vaikka suurin vihollinen on taloudellista ja poliittista valtaa kynsin hampain puolustava kerho. Meidän viestimme on selkeä: “Ei sotaa kansojen välille, ei rauhaa luokkien välille.” Vastakkainasettelu ei ole ainakaan yksipuolista.

6)  Yksi Kiakkovieraista lienee ollut muutama vuosi sitten suosiota saavuttanut rap-artisti Julma-Henri, joka mietelmä on nostettu huligaanien julkaiseman postauksen kärkeen: ”Sä ihmettelet miks mä rikon jonku vitun ikkunan? Mitä vittua muuta mä voin tehä? Ostaa Hesarista mainospaikan ajatukselleni, äänestää? Hahahahah…”  Taiteilijan videolla on Youtubessa 1,5 miljoonaa katselijaa. Kyllä se yhden Hesarin etusivun voittaa. Tosin molemmissa medioissa pitää olla sisältöä, jotta se kiinnostaisi.

7)  Kansanedustaja Anna Kontula kertoo tuntevansa osan Kiakkovieraista. Hänen tutuistaan vahinkoa tekemässä ja lakia rikkomassa olivat muurari, pienyrittäjä, kahvilatyöntekijä ja sivutöillä opintojaan rahoittava opiskelija.

Toivottavasti Kontulan pienyrittäjäystävä hakkasi paskaksi oman liikkeensä näyteikkunan.

 

Näyttökuva 2013-12-08 kohteessa 12.28.27

 

 

Toisenlainen itsenäisyys

No Comments

Olen sanomattoman kiitollinen esiäideilleni ja –isilleni, joilla on ollut rohkeutta rakentaa Suomesta itsenäinen. Vähintään samaa rohkeutta vaati puolustaa nuorta itsenäisyyttä pari vuosikymmentä myöhemmin oman hengen ja hyvinvoinnin kustannuksella. Nämä uhraukset ovat tuntuneet vielä minussakin. Synnyin parikymmentä vuotta jatkosodan päätymisestä ilman mahdollisuutta tutustua isoisiini.

Tässä kohden pitäisi olla nöyrä ja sanoa, että minusta ei olisi itsenäisyyden rakentamiseen ja puolustamiseen esivanhempieni lailla. Se ei pidä paikkaansa. Tiedän, että minusta olisi. Se antaisi sisälläni virtaavalle vimmalle hyvän reitin purkautua. Mutta onneksi minun ei tarvitse.

Itsenäisyys tarkoittaa oikeuttaa määrätä itse omista asioistaan. Sen vaihtoehto on olla jonkun muun hallittavana. Itsenäisyyden saavuttaminen edellyttää monesti väkivaltaista irrottautumista vanhasta hallitsijasta.

Minulla on kokemusta itsenäistymisprosesseista. Itsenäisyys on ollut minulle yrittämisen keskeinen motiivi. Kun perustin vuonna 1999 nykyisen yrityksen, itsenäisyysprosessi oli hyvinkin väkivaltainen. Vanha hallitsija teki kaikkensa vaikeuttaakseen uutta itsenäistä elämäämme. Kestimme hyökkäykset ja hitsauduimme yhteen. Ja opimme.

Opimme sen, että itsenäistyminen ei ole pahasta. Kun meistä kasvoi itse hallitsijoita, törmäsimme väistämättä hetkeen, jolloin joku hyvistä työntekijöistämme halusi seisoa omilla jaloillaan. Hän halusi toteuttaa vain hallitsijansa antamia oppeja. Opimme, että itsenäistynyt ja meidät jättänyt ei koskaan saa muuttua persona non grataksi. Verkottoituminen on itsenäisyyden vahvin tuki.

Lausun näin jälkiviisaana. Jokainen poislähtenyt on aina ollut minulle henkilökohtainen tappio. En ole osallistunut yksiinkään läksiäisiin. Se ei johdu kiukusta vaan lähimmäisriippuvuudesta. Jokaisen itsenäistymisen yhteydessä olen menettänyt yhden heimoni jäsenen. Mutta muutaman viikon suruajan jälkeen olen huomannut, että heimomme veri on vettä sakeampaa. Ystävyys ja yhteistyö jatkuvat. Olemme itsenäisiä ja yksilöllisiä tahollamme, mutta maailmankuvamme ja arvomme ovat yhteisiä.

Hyvää itsenäisyyspäivää.

 

kotka_vetää_kirjaa

 

 

Older Entries