Kaikki tahtovat osingoille

No Comments

Hallituksen kehysriihessä yritettiin supistaa valtiontalouden alijäämää. Keinoja on kaksi: menojen leikkaaminen ja tulojen lisääminen. Jos nämä onnistutaan tekemään vielä niin, että päätökset tukevat suomalaisen talouden toimeliaisuutta ja tulevaisuudenuskoa, meillä on mahdollisuudet onnistua.

Kehysriihessä päätetiin yhteisöveron alennuksesta. Alennus synnyttää valtion tuloihin liki miljardin euron kuopan, jonka uskotaan kansainvälisten kokemusten mukaisesti korvautuvan dynaamisilla vaikutuksilla: yritysten kasvuna ja uusina työpaikkoina. Uudistuksen yhteydessä kaikki yrityksistä maksettavat osingot muuttuvat verollisiksi, ja veron määrä riippuu yhtiön nettovarallisuudesta.

Päätöstä oli tekemässä myös kulttuuri- ja potkupalloministeri Paavo Arhinmäki (vas), joka kiirehti arvostelemaan omaa päätöstään yön väyrysteltyään. Hänelle oli jälkijättöisesti omasta lähipiiristä kuiskattu vasempaan korvaan karmaiseva uutinen: Päätöksen vuoksi rikkaat voivat rikastua entisestään.

Hyvä, Paavo, sinullakin on vapaus rikastua yrittämällä. Irtisanoudu ministerin kuukausipalkalta, perusta yritys, riskirahoita sitä muutama vuosi säästöilläsi, äläkä vietä lomia. Koeta pitää yrityksesi hengissä suhdanteiden heittelehtiessä, kasvata yritystäsi 20 vuotta, palkkaa kymmeniä tai satoja työntekijöitä, tingi vaikeuksien tullen omasta palkastasi ja maksa kiltisti yhteisöveroa. Jos pysyt terveenä, olet vuosien jälkeen oikeutettu nostamaan osinkoa kevyemmin verotettuna, mikäli kassaan on jäänyt muutama rupia jaettavaksi.

Arhinmäen kaltaisten vuoksi liian moni hyvä yritys jää vain hyväksi yritykseksi. Kasvuyrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä, selkärankaa ja hullua tulevaisuudenuskoa. Vuosien päässä siintävä osinko on harvalle tärkein motivaattori – mutta se on oikeudenmukainen etu. 80% uusista  työpaikoista Suomessa syntyy pk-yrityksiin. Myös poliittisen kentän vasemmalla laidalla tulisi ymmärtää, että vastakkainasettelun aika on ohi ja on aika yrittää yhdessä.

Lapsuuteni sankareille

No Comments

En ymmärrä jääkiekosta yhtään mitään. En osaa edes luistella. Koulun liikuntatunnilla minut pakotettiin seisomaan kaukalossa luistimet jalassa. Opettaja toi tuekseni mailan ja kysyi, olenko lefti vai raitti. Mitä sillä on väliä, sillä olisin kaatunut jos olisin yrittänyt lämätä.

***

Vuonna 1978 olin läsnä mestaruusfinaalissa, kun Ässät kohtasi Tapparan Porin Isonmäen jäähallissa. Poliisin mukaan halliin oli myyty tuhansia ylimääräisiä lippuja. Ässät voitti. Veli-Pekka Ketola, Rocky Rautakallio ja Arto Javanainen olivat aikansa supertähtiä; suuria persoonallisuuksia.

***

Suomalaisen jääkiekon henkilökohtainen Hall of Fameni on jäänyt jonnekin 70-luvulle. Ässien lisäksi muistan Lalli Partisen, Mölli Keinosen ja Pekka Marjamäen. Keräsin joskus jääkiekkokorttejakin. Marjamäen kuva oli hienoin. Hän oli siviilissä palomies. Sekin oli hienoa. Oli murheellista lukea, että hän kuoli viime vuonna. Myös upea Arto Javanainen on edesmennyt. Levätkää rauhassa, lapsuuteni sankarit.

***

90-luvulla olin kerran kutsuttuna Ilta-Sanomien tähtiraadissa. Annoin täydet pisteet Petri Varikselle. Hän taisi saada ottelussa neljä jäähyä. Jäähyaitio oli edessämme ja Variksen nimi jäi ainoana mieleeni. Valintaani oudoksuttiin.

***

Viime vuonna kävin katsomassa pari NHL-peliä. Videonäytöllä näytettiin solkenaan pelaajista erilaisia tilastoja. Teemu Selänne oli pääosassa joka toisessa pätkässä. Samalta se peli sielläkin näytti. Suurin ero oli, että jäähallin käytävillä oli kokolattiamatot ja katsomoon sai tilata olutta ja nacho-annoksia persettään nostamatta.

***

Eilen Kimmo Kuhta lopetti uransa SM-liigassa. 37-vuotias laitahyökkääjä oli edustanut käytännössä koko ikänsä HIFKiä. Minulle Kuhta on tuttu vain nimeltä. Se on harmi, sillä luin, että hän on fanien ja pelaajien keskuudessa erittäin arvostettu pelaaja: seurauskollinen, luotettava ja hyväkäytöksinen. Näillä avuilla ei nousta lööppeihin, mutta niillä lunastetaan paikka lajia arvostavien sydämessä.

***

Mikä pätee jääkiekossa pätee elämässä yleensäkin. Työpaikkoja pyörittävät työnantajalleen lojaalit kimmokuhdat. Maaleilla saa media-aikaa, mutta arvostus lunastetaan voittamalla plus-miinus –tilastot. Arjen sankarien työ ei ole aina sitä kaikkein näkyvintä.

Kyky olla keskittymättä olennaiseen

No Comments

Odotin tänään matkatavaroita Helsinki-Vantaan lentokentällä. Olin juuri nostanut suksipussini karusellista, kun arviolta noin 30-vuotias kännykkään kiivaasti pälättävä naisihminen tallasi suksieni päälle rynnätessään hakemaan matkalaukkuaan. Ei anteeksipyyntöä, ei tietenkään. Samalla naisella oli mukana 4-5-vuotias tytär, jolle hän tiuski kesken tärkeän puhelunsa. Törmäsin samaan hahmoon pysäköintiautomaatilla, jossa tehopakkaus yritti kesken puhelunsa raahata perässään lastaan ja samalla maksaa parkkimaksua. Naisen lompakko putosi maahan. En nostanut sitä.

Itse olen tervehtynyt tuosta oireyhtymästä. Olin perheeni kanssa lomalla kolme päivää ja kolme yötä. Jätin läppärin ja kännykän kotiin. Kuluneet kolme vuorokautta oli omistettu läheisilleni. Jos joku ei ehdi odottaa vastaustani kerran vuodessa muutamaa päivää, olkoot.

#<3 aka Juudaksen suudelma

1 Comment

Sosiaalinen media on kaivattu vaihtoehto yksisuuntaiselle ja persoonattomalle massamarkkinoinnille. Miksi huutaa megafonilla massoille jos on mahdollisuus keskustella kohderyhmänsä kanssa kahden? Diginatiiveja ja someaktiiveja on alkanut vaivata vauhtisokeus. Monet heistä toimivat omia oppejaan vastaan.

Somea on alettu käyttää mediamainonnan halpana korvikkeena. Ihmiset ja yhteisöt arvioivat somepresenssiään enemmän määrällisesti kuin laadullisesti. 20.000 seuraajaa tuntuu olevan automaattisesti parempi kuin 2.000. Se on #hugemistake.

Pari tuhatta vuotta sitten yhdellä aikansa somegurulla oli vain 12 seuraajaa. Heistäkin yksi petti. Loppu on historiaa. Missä mittakaavassa se toistaa itsensä?

 

 

 

Aikuinen nainen mä oon

No Comments

Päivän Ilta-Sanomissa viime vuoden VoF-pronssimitalisti Jesse Kaikuranta puhuu valmentajastaan Paula Koivuniemestä kauniin sanoin. Jesse on viime vuoden mittaan oppinut tuntemaan Paulan suuren sydämen.

Olen kateellinen²: Jesselle hänen kyvystään laulaa koskettavasti. Paulalle hänen suuresta sydämestään. Oma sydämeni on tuskastuttavan pieni. Sen kunniaksi voi laskea sen, ettei se ole kovettunut.

Olen päivittäin ongelmissa sydämeni kanssa. Vaikka olen kokenut pakkaaja, kaikki tunteeni eivät tunnu vuosien harjoituksen jälkeenkään mahtuvan sen uumeniin: Innostukseni, ahdistukseni, turhautumiseni ja riemuni leviävät ympärilleni tsunamin lailla.

Joskus olisi helpompi olla pöytälaatikkorunoilija. Nyt koko tuotantoni on koko ajan kaikkien nähtävillä ja arvosteltavana. Australialainen tuttavani asui Suomessa vuosia karaokeravintolan yläkerrassa. Hän sanoi odottaneensa riemulla jokailtaista ilmastointihormin välityksellä kaikuvaa mieskuoron versiota Aikuisesta naisesta:

Kaiken me jaamme / toisiamme tukekaamme.

Voittava liikeidea – kopioikaa!

No Comments

Osallistuin tänään Turun kauppakorkeakoulun M313-seminaariin. Paljon puhetta markkinoinnin ja elämän digitalisoitumisesta, somesta ja äpeistä.

80-luvun lopulla, aikana, jolloin video tappoi radiotähdet, MTV keksi konseptoida unplugged-konsertit. Saksankielisissä maissa hotellien saunoissa on ruheraumeja – rauhoittumishuoneita. Voit tulla kätevästi hotellihuoneen yksityisyydestä rauhoittumaan muiden ihmisen keskelle.

Kuka perustaa verkkoon ensimmäisen ruheraumin? Kun saan kyllikseni kaikesta verkottoitumisesta, minulle tulisi antaa mahdollisuus keräytyä kaltaisteni keskelle ja olla hiljaa vain, kun some turhaa on.

Oman elämäni tetris

No Comments

Olen stressaantunut. Samaan aikaan alan olla orastavasti onnellinen. Elämässäni sekaisin olleet palaset ovat alkaneet loksahdella yllättävästi kohdalleen. Olen ymmärtänyt viime aikoina seuraavia päivänselviä asioita:

–       kirjanpitäjä on ystävä

–       kaikkia ihmisiä ei pidä sietää

–       kaikki eivät siedä minua

–       vähemmän on enemmän

–       enemmän on liikaa

–       liika on liikaa

–       viha täydentää rakkautta

–       seisahtunut vesi haisee

–       kaikilla on murheensa

–       älä siedä selityksiä, vaadi tuloksia

–       nuorissa on tulevaisuus

–       en ole itse enää nuori

–       mutta ei se haittaa

Yllä on lueteltu 13 keskenään eriarvoista asiaa. Teen niistä 3-4 kokonaisuutta. Sitten asettelen ne omassa elämässä kivijalaksi vanhojen ymmärtämieni asioiden rinnalle ja päälle. Vasta sitten voin levollisesti odottaa, mitä seuraavaksi putoaa syliini.

Nokare voita

No Comments

Englantilainen Guardian oli tutkinut TV-kokkien reseptien ravintoarvoja suosituimpiin einesruokiin. Ainakaan minulle ei tullut yllätyksenä, että tähtikokkien reseptiruuat sisälsivät valmisruokia enemmän energiaa ja tyydyttynyttä rasvaa sekä vähemmän kuituja.

Samaan aikaan julkaistaan listoja terveyttä edistävistä ruoka-aineista. Jokainen meistä tuntee terveelliset raaka-aineet: kasvikset, vihannekset, hedelmät, kala, kuitupitoiset hiilihydraatit. Näiden terveydellisen tuotteiden valmistajilla ei ole kuitenkaan kilpailukykyistä sotakassaa verrattuna omaa asiaansa lobbaaviin suuryhtiöihin. TV-kokkien kalan paistoon suosittelema “nokare voita” vastaa perheemme kuukauden suositusta. Ripaus suolaa näyttää ainakin tv-kameran lähikuvissa lumimyrskyltä.

Sen lauluja laulat, kenen vähäkuituista (ja ylisuolattua) leipää syöt. Yhdysvalloissa kansalaisjärjestöt kritisoivat massa-ampumisten jälkeen aina voimakkaasti jokamiehenoikeutta aseenkantoon. Keskustelun toinen osapuoli on National Rifle Association NRA – kansallinen kivääriyhdistys – jolla on 4.5 miljoonaa jäsentä ja 250 miljoonan dollarin budjetti. Näillä resursseilla on helppo saada mediassa ilmaherruus.

Amerikassa kansalaiset ammutaan hengiltä. Suomessa ne tukahdutetaan tukkimalla suonet eläinrasvalla ja suolalla.

Värillä ei ole väliä kunhan se on harmaa

No Comments

Sateenkaarihallituksemme keskeinen päätavoite on harmaan talouden karsiminen. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala ei kuitenkaan jaksanut omalta osaltaan viedä teoriaa käytäntöön asti.

Kukaan ihminen ei ole täydellinen. Erehtymättömyyttä ei voi edellyttää poliitikoiltakaan. Korkean moraalin tulisi näkyä virheiden jälkihoidossa. Hautalan pimeän työvoiman käyttö on saattanut olla ajattelemattomuutta, mutta sen selittely on ollut kansalaisten aliarvioimista.

Neljän vuoden vaalikausi on huono pelote. Äänestäjien poliittinen muisti on lyhyt ja tämänkin ministerin suhmurointi unohtuu ennen seuraavia vaaleja. Jääkiekkoliigallakin on kurinpitolautakunta, jota painostetaan langettamaan pelikieltoja jopa sääntöjenmukaisesta pelistä. Politiikassa rajojen venyttäminen on pelin henki. Miten siitä voi edes tuomita?

Hautala on tunnustanut virheensä. Hänen tulee ymmärtää jättää poliittinen turvakaukalo.

 

 

 

Vertaistukea ja ystävyyttä

No Comments

Vaikka minulla on lähipiirissäni yli 20 työkaveria ja koko Zeeland-heimossa heitä on pitkälti yli sata, joskus tunnen olevani yksin. Tunnetta on vaikea selittää ja se ei todellakaan tarkoita sitä, ettenkö tekisi lähipiirini kanssa yhteistyötä. Päinvastoin. Joskus tiimityön tekeminen saattaa olla jopa liian helppoa: roolit ovat selkeät, luottamus molemminpuolista ja konsensus syntyy helposti. Mainostoimiston yksi tärkeimmistä tehtävistä on kuitenkin kyseenalaistaa. Se vaatii kykyä hypätä ulos laatikosta. Jos boksissa on turvallista, lämmintä ja mukavaa työkavereitten seurassa, miksi altistua sen ulkopuoliselle tuiskulle?

Olin viime viikolla tapaamassa työn merkeissä norjalaista ystävääni Trulsia. Tapasimme ensimmäistä kertaa 90-luvun puolivälissä työskennellessä molemmat Batesilla. Työnantajat ovat vaihtuneet molemmilla, mutta ystävyytemme on säilynyt. Ennen kaikkea olemme pysyneet kollegoina. Kun haluamme laajentaa omille asiakkaille tarjoamiamme ratkaisuja, kilautamme kaverille: kuuntelemme ja vastaamme. Tapaamisessamme Truls ja yksi hänen isoimmista asiakkaistaan kertoivat heidän menestyksekkään yhteistyönsä tarinan sekä teoriassa että käytännössä. En ole pitkään aikoihin ollut yhtä voimaantunut ja inspiroitunut kuin nyt.

Olen monesti sanonut, että mainosalalla luotetuimmat ystäväni ovat lähelläni, mutta parhaat kollegani jossakin aivan muualla. Pidä ystävät lähelläsi, kollegat vielä lähempänä.

 

Older Entries