Leppoisuuden resepti

No Comments

Perjantaina aloitan kesäloman ja suuntaan mökille Kristiinankaupunkiin. Siellä tönötämme perheen kesken vaihtelevilla kokoonpanoilla kaksi seuraavaa viikkoa. Odotan leppoista lomaa. Resepti on koeteltu ja hyväksi havaittu:

1)   jätän puhelimen ja läppärin kotiin

2)   nukun kun nukuttaa

3)   keitän hiljalleen aamupuuroa

4)   aamulehden haen puolen päivän aikaan mökkitien päästä

5)   ajanvietteeksi olen pakannut mukaan kymmenen kirjaa

6)   kuntoilen ja uin

7)   en kutsu vieraita

8)   en käy lomalla isolla kirkolla (poikkeuksena ehkä pari kertaa Café Vinkelissä😉

9)   syön lähiruokaa

10)  tapetoin yhden seinän

11)  savustan kalan

12)  lämmitän saunan (ja joskus paljun)

Kristiinankaupungissa leppoisuutta on hyvä harjoitella, sillä se on Suomen ainoa Cittaslow-kaupunki. Viikonloppuna alkaa myös  Cittaslow-viikko.

Mutta mikä ihme on Cittaslow?

Cittaslow-verkostoon kuuluu alle 50 000 asukkaan kaupunkeja, jotka panostavat tietoisesti hyvän elämän edistämiseen ja kestävään kehitykseen. Cittaslow-liikkeen filosofia perustuu koko yhteisön jatkuvaan kehittämiseen ja hyvään elämään ekologisuutta ja perinteitä vaalien. Cittaslow on perustettu Italiassa vuonna 1999, ja ennen tätä päivää jäsenyys on myönnetty 141 kaupungille 23 maassa.

Kristiinankaupunki on kuudes pohjoismainen ja siis ensimmäinen suomalainen Cittaslow-kaupunki. Cittaslow korostaa kiireetöntä elämää, ainutlaatuisuutta ja paikallisuuden kunnioittamista sekä inhimillisiä, ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja.

Voiko lomakunnalta enemmän toivoa?

 

 

Hyppy tuntemattomaan

No Comments

Uin mielestäni ihan kohtalaisesti. Olen elävä esimerkki siitä, että suomalainen uimataito taitaa olla samanlainen myytti kuin taito ajaa autoa. Yli 80 % suomalaisista on mielestään keskivertoa parempia autoilijoita;) Aloitin maanantaina aikuisten uimatekniikkakurssin. Kymmenessä minuutissa tuli selväksi, että olen uimarina aloittelija.

Sahaamme 25 metrin allasta eri tyyleillä edestakaisin tunnin päivässä. En pidä itseäni kovinkaan huonokuntoisena, mutta uimatunnin jälkeen olen totaalisen puhki. Vesi kannattaa, sanoo opettajamme Mia. Pysykää rentoina. Muistakaa hengittää.

Tänään ohikiitävän hetken uin. Olin jotenkin sinut veden kanssa. Vesi kannatti. Muistin hengittää. Onnen tunne kesti 25 metriä. Paluumatkalla iski vauhtisokeus ja tekniikka hajosi. Opettajamme lohdutti, että kun tyyli on löytynyt, uintikunto paranee vain harjoittelemalla.

Päätös lähteä kurssille osoittautui hypyksi tuntemattomaan. Mutta se oli ainakin tämän kesän paras päätös. Jahka kurssia käy vielä puolitoista viikkoa, luulen, että vanha koirakin oppii uimaan vaparia tyylillä. Tai saa ainakin siihen aiempaa paremmat valmiudet. 80 euroa olisi voinut sijoittaa paljon huonomminkin. Suosittelen.

 

 

 

Mittakaavavääristymä

No Comments

Meillä on ensimmäisen sukupolven taulutelevisio ajalta ennen teräväpiirtoa tms herkkua. Merkki on LG. Ostimme sen aikanaan siksi, että se oli kohtalaisen kaunis kiinni ollessaan.

Olisiko se jotain 6-7 vuotta vanha? Se on vieläkin nätti kiinni ollessaan, mutta televisiolähetykseen on ilmestynyt ominaisuuksiin alun perinkin kuuluneen rakeisuuden lisäksi kiusallisia pystyraitoja.

Epäilen, että laitetta ei nykyteknologian kirjoittamattoman säännön mukaisesti kannata korjata. Siksi kävin eilen tiedustelumatkalla Gigantissa. Varmuuden vuoksi mittasin vanhan television, sillä uusi ei saa olla ulkomitoiltaan vanhaa suurempi. Korkeus maksimissaan 52 cm ja leveys 78 cm.

Gigantissa todella oli televisioita. Mihin malleja tarvitaan moinen määrä? Valikoimaa suurempi hämmästys oli laitteiden valtava koko. Mistä lähtien televisioiden on pitänyt olla ikkunan kokoisia? Kun kysyin myyjältä, löytyykö häneltä mitään omakotitaloon mahtuvaa mallia, hän sanoi LED-osastolta löytyvän kompakteja koneita. Hän talutti minut kauniin Samsungin 32-tuumaisen, valkoisen LED-television viereen. Sen koko oli täydellinen ja kuva terävä ja kirkas.

Mutta. Se maksoi 980 euroa ja koska kauniiseen muotoiluun ei sopinut mukaan kelvollinen äänentoisto, pakettiin ehdotettiin mukaan noin 300 euron aktiivikaiuttimia. 1.300 euroa televisiosta! Keksin tuolle rahalle parempaakin käyttöä.

Sama mittakaavavääristymä minua hämmästytti juhannuksena mökkilaiturilla. Kalastusveneet ovat muuttuneet muutamassa vuodessa soutupaateista sadan hevosvoiman moottoreilla varustetuiksi Jätti-Bustereiksi. Koolla on väliä. Lomailu on välineurheilua. Savupöntönkin pitää olla turbo. Eihän affenaan tule riittävästi makua vapaastihengittävässä mallissa.