Pieniä puroja ja kaivosbuumi

No Comments

Muutos syntyy pienistä teoista. Jos jokainen suomalainen noukkisi joka päivä ohikulkiessaan kadulta yhdenkin roskan, maamme olisi vuoden kuluttua kahta miljardia roskaa siistimpi.

Hankin työkavereille täksikin kesäksi Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-kaupasta biohajoavaa tiski- ja tekstiilipesuainetta. Ne ovat käytössä hyväksi havaittuja tuotteita. Niiden käytöstä tulee hyvä mieli.

Vaikka hankin pesuainetta laatikkokaupalla eli kymmeniä pulloja, viime vuonna hankinta tuntui paremmalta. Viime vuonna tunsin olevani omalta, pieneltä osaltani muuttamassa maailmaa. Tänä vuonna pieni tekoni ei tunnu yhtä hyvältä.

Samaan aikaan uutta nousuaan elävä kaivosteollisuus tappaa Kainuussa kokonaisia järviä. Vettä ei voi käyttää terveysriskin vuoksi edes löylyvedeksi. ELY-keskuksen edustaja sanoo, että lupaehtoja on rikottu ja kaivos ei missään nimessä saisi uutta toimilupaa. Mutta saa jatkaa vanhojen ehtojensa rikkomista ja ympäristönsä tuhoamista elinkeinopoliittisista syistä?

Vaikka oma ympäristöystävällinen pesuaineeni tuntuu hyttysen pierulta Sotkamossa, ainakin se soi duurissa.

 

 

Leave a Reply