Tarvitsemme pimeän nähdäksemme valon

No Comments

Voi tuntua makaaberilta, että aloitan Suomen itsenäisyyttä kunnioittavan kirjoituksen kirjoittamalla amerikkalaisesta Yellowstone -tv-sarjasta. Sarjan tuoreimmassa, eilen julkistetussa jaksossa perheen patriarkka arvioi neljää lastaan: yhtä hän kaipaa, yhtä ihailee ja yhtä halveksii. Ja on yksi, jonka vapautta hän kadehtii.

Vapaudessa onkin paljon kadehdittavaa. Sitäkin enemmän siinä on hoidettavaa. Vapauden ylläpitäminen vaatii nöyryyttä, rohkeutta, kurinalaisuutta ja vastuullisuutta.

Olin viime viikolla työmatkalla Oslossa. Keskusta säihkyi valossa kuin Broadway-musikaali. Hotellihuoneen kylpyhuoneen lattilämmitys on viritetty tasolle, missä kuivauslastan käyttö oli turhaa: Suihkuvesi miltei höyrystyi lattialta. Mitä sitä säästämään, kun luonnonvaroja on tuhlattavaksi! Mutta samaan aikaan Suomessa sähkönkulutus on laskenut selvästi viime vuodesta: Laskemme sisälämpötiloja, sammutamme valoja, kudomme villasukkia ja tingimme jopa lämpimistä suihkuista ja saunomisesta.

En ole koskaan pitänyt pimeästä enkä kylmästä. En ennen tätä vuotta. Nyt 18 asteen sisälämpötila ja himmennetyt valot kertovat minulle paitsi tarinaa vastuullisuudesta, se kertoo tarinaa vapaudesta. Omasta vapaudestamme ja erityisesti heidän, jotka sitä kiihkeästi puolustavat.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Leave a Reply