Vinkkejä megafonin ostajalle

No Comments

Markkinointi & Mainonnassa oli perjantaina artikkeli siitä, miten Google on päättänyt estää seuraavan parin vuoden kuluessa Chrome-selaimesta kolmansien osapuolten evästeet.  Jaoin jutun somessa ja totesin, että juttu oli mielenkiintoinen, mutta hieman vaikeasti avautuva. Korkealle arvostamani ex-kollega, Econometrics Finlandin toimitusjohtaja Ismo Tenkanen selvensi:

Google siis aikoo jatkossa estää Chrome-selaimeltaan 3. osapuolen evästeet, joita mainonnanhallintajärjestelmien evästeet yleensä ovat. Googlen omat analytiikkaevästeet ovat 1. osapuolen evästeitä. Käytännössä tämä lopettaa selainperusteisen kohdentamisen, jolleivat mainonnanhallintajärjestelmät keksi muuta tilalle. Eli Zalando ei enää seuraisikaan meitä kolmea viikkoa tarjoamalla juuri niitä kenkiä, jotka juuri ostit heidän verkkokaupastaan 😉 Rohkeimmat saattavat tosin epäillä, että Googlen omistuksessa olevan DoubleClick-mainonnanhallintajärjestelmän evästeitä tämä esto ei koske. Jatkossa saatetaan kuitenkin taas tarvita niin hyviä mainoksia, että ihmiset löytävät niiden luo ja kutsuvat kaverinsakin katsomaan.

Seurannan väheneminen, yksityisyyden vahvistuminen ja sisällön laadun paraneminen ovat kaikki hyviä uutisia. Ne ovat sitä ainakin minulle. Niiden tulisi olla sitä myös mainostajille. Ostin pari viikkoa sitten Farfetchilta uuden lippiksen. Löysin sen ihan itse. Verkkokaupan myyntipuheen mukaan kyseessä oli varaston viimeinen yksilö. Nyt Farfetch on kuitenkin pari viikkoa seurannut minua kaikkialle ja tarjonnut ostettavaksi jo puolitoista viikkoa sitten DHL:n kotiini tuomaa varaston viimeistä lakkia. Valehteva Stalkkeri-Farfetch ärsyttää minua.

Mainonnassa uudet välineet muuttuvat usein itsetarkoituksiksi. Olemme hakoteillä silloin, kun sanomisen muodosta tai kanavasta tulee tärkeämpää kuin sen sisällöstä. Stöpselin voi vetää irti seinästä, kun esimerkiksi tekstintuotantoa ohjaa enemmän hakusanaoptimointi kuin pyrkimys rikkaaseen ja lukijaa palvelevaan sisältöön. Tai silloin, kun markkinointiviestinnän rooli muuttuu aidosta tiedon välityksestä tavoitteeksi siirtää pahaa-aavistamaton kuluttaja nolliksi ja ykkösiksi myyntifunnelin laveaan päähän.

Markkinointiviestintä ON kestävyyslaji. Brändinrakennus EI OLE välineurheilua. Kestäviä suhteita rakennetaan kurinalaisuudella, määrätietoisuudella ja aitoudella. Tässä työssä tekniset vipstaakit ja algoritmit ovat aina renkejä. Sisältö on tärkeintä. Aina. Ennen kuin ostat megafonin, mieti: Mitä, miksi, kenelle ja millä äänensävyllä haluat puhua.

 

Leave a Reply