Mielen umami

No Comments

Neljän yleisesti tunnetun perusmaun – makean, suolaisen, happaman ja karvaan – rinnalle on tunnustettu umami. Se ei toimi yksinään, vaan enemmänkin voimistaa perusmakuja. Umami on ainakin minulle jotakin selittämätöntä. Enemmän kuin maku, se on aistimus.

Aloitin eilen katsoa Netflixiltä parin vuoden takaista englantilaista River-sarjaa. Pääosaa esittää ruotsalainen Stellan Skärsgård. Ei. Ei hän esitä. Hän elää pääosan. Hänen karismansa mykistää minut. Karisma on ihmisyyden osa, jota ei voi järjellä selittää.

Miksi kaikkea pitäisikään selittää järjellä? Teen työtä alalla, jossa käytössä on valtava määrä tutkimustietoa. Tunnemme trendit, kuluttajakäyttäytymisen ja mediakulutuksen. Mutta parhaat kampanjat syntyvät kuin umami ja karisma. Selittämättömästi.

Moni asiakas on kysynyt minulta, mistä tiedän, että ehdotukseni toimii. Vastaan usein, että koska tunnen niin. Kun voittavan idean näkee, sen tunnistaa. Kun siihen uskoo, se muuttuu todeksi. Maailmassa, jossa niin moni asia on selittämätöntä, todet asiat toimivat.


Stellan Skärsgårdin on kuvannut Nick Briggs.

Leave a Reply