Toimialamurros on asiakkaiden etu

No Comments

Kun myrsky kaataa pihaa dominoineen puuvanhuksen, sen varjossa kasvaneet taimet saavat uuden elämän. Vihdoin niillekin riittää vettä, valoa ja ravinteita. Suuren puun kaatuminen muuttaa dramaattisesti makromaisemaa, mutta yleensä huomiotta jäävällä mikrotasolla syntyy uusi elämä.

Suuri maidonjalostaja keskittyy bulkkijäätelön valmistamiseen. Ei tarvita kuin Kolme kaveria tuomaan toimialalle uudet maut ja laatustandardit, joita mammutit sitten yrittävät kopioida. Suuret lihatalot kipuilevat lanseeraamalla alabrändisiä artesaanimakkaroita, jättipanimot häivyttävät uusien craft beer -sarjojensa etiketeissä kattobrändinsä pistekokoon 6. Suurten esikuvat ovat ruohonjuuritasolla. Siellä ollaan aidosti lähellä asiakasta. Siksi siellä osataan ja uskalletaan muuttaa maailmaa ja markkinoita.

Toimialamurros on asiakkaiden etu. Korporaatioiden tehokkuus sulaa liian usein alati kasvavaan väliportaan hallintoon ja juhlapuheissa lausutun ketteryyden jähmettämiin sisäisiin prosesseihin. Uutta ei luoda neuvotteluhuoneissa tai sisäisissä työryhmissä. Uusi syntyy aidosti, paineettomasti ja spontaanisti kuuntelemalla, kyselemällä ja törmäyttä- mällä; kääntämällä kasvot valoon. Kun Nokia tilapäisesti romahti, sen aluskasvillisuudesta syntyi uusia Nokia. Varjossa kasvaneille tuli mahdollisuus levittää omat siipensä.

Keväällä vaihdoin työpaikkaa. Samalla vaihdoin toimiston osoitetta. Vanhassa osoitteessa oli lähimailla vain yksi lounasruokala ja kun kilpailua ei ollut, laatu oli sen mukainen. Nyt sadan metrin säteellä on kymmeniä vaihtoehtoja. Mahdollisuus maistaa jotain uutta on monikymmenkertainen. Bon appétit!

 

Leave a Reply