Resepti kestävän asiakassuhteen rakentamiseen

No Comments

Hyvä tulee hiljalleen. Myös asiakassuhteen rakentamisessa. Monessa organisaatiossa myynti on toiminnan ainoa ajuri ja myyntisuppilosta truutataan tulikuumalle pannulle ilman tolkkua kerättyjä liidejä. Tämä ei johda muuhun kuin alkavien asiakassuhteiden pohjaan ja myyntivastuullisten loppuun palamiseen. Asiakassuhteen luominen ei ole pikataival. Kestäviä asiakassuhteita kuullotetaan miedolla tulella pitkään ja hartaasti. Kun molemmat osapuolet jo tuntevat kumppanuuden makeuden huulillaan, suhteeseen lisätään uusia raaka-aineita. Ja jatketaan maltilla hauduttamista. Kärsivällisyys palkitaan.

Mitään suhdetta ei saa rakentaa liian yksipuoliseksi. Vaikka moni suhde maistuu ensihuumassa makealta, siihen kannattaa lisätä aina sopivassa suhteessa myös hapanta, suolaista ja karvastakin. Huolella ja toinen toistaan kuunnellen rakennetussa suhteessa on aina ripaus myös umamin taikaa. Jos poltat asiakassuhteen pohjaan jo ensi metreillä, kärventynyttä keitosta ei pelasta mikään. Tiedän mistä puhun, sillä olen ollut joskus pakotettu olemaan asiakassuhteen rakentamisessa myyntieurojen ohjaamana turhan etukenoinen. Nyt kun toimimme taas omassa yrityksessä omilla ehdoillamme ja omiin arvoihimme tukeutuen, asiakassuhteet rakennetaan aina kestävälle pohjalle.

Minulla on asiakkaita, joiden kumppani olen saanut olla yli 20 vuotta. Mikään näistä asiakassuhteista ei olisi pysynyt ehyenä ilman rohkeutta. Olen joskus isollakin riskillä tuunannut yhteystyömme reseptejä. Joskus uusi keitos on tuonut molemmista parhaat puolet esiin, joskus on palattu vanhaan ja tuttuun. Mutta luottamus on ollut niin suuri, että olemme uskaltaneet  kyseenalaistaa, yrittää uutta. Luottamusta ei koskaan synny ilman lojaalisuutta. On hienoa työskennellä työyhteisössä, jossa lojaalisuus on koko tiimiä yhdistävä arvo. Lojaalisuus on aina persoonalliseen päätöksentekoon perustuva kahdenvä- linen kokemus, mutta kun koko ryhmä toteuttaa lojaliteettia, siinä on jotakin suurta.

 

 

 

Leave a Reply