Mikä motivoi sinua myyjänä?

1 Comment

Kyse on suuresta huijauksesta, mutta lieventävä asianhaara on, että kumpikin osapuoli hyväksyy sen.

Avoimia työpaikkoja on vihdoin tarjolla. Työpaikkailmoituksien lupauksille ja sanahelinälle vetää vertoja vain haastatteluissa puolin ja toisin annetut lisälupaukset. Työnantajan visiot, missiot ja arvot sekoittuvat lupauksiin intohimosta, osaamisen jakamisesta ja jatkuvan oppimisen tukemisesta. Työnhakija valmistautuu treffeille rakentamalla aukottoman cv:n ja harjoittelemalla jo kotona myötäkarvaan silittämistä. Uskottavuuden vuoksi pitää muistaa valmistella se yksi pakollinen kriittinen kysymys. Useimmiten valitaan helpoin kandidaatti. Paras hakija jatkaa seuraavaan haastatteluun.

Sekä yritys että työnhakija keskittyvät kosiomenoissaan vain itsensä myymiseen. Turhia särmiä varotaan ja usein työnantajalta jää kysymättä se tärkein kysymys: Mikä motivoi sinua myyjänä? Suuri osa avoimista työpaikoista on asiantuntijaroolin kaapuun verhoiltuja myyjäpositioita. Kun työnantaja ei ota esiin myyntivastuuta, ei työnhakijakaan siitä kysy. Totuus paljastuu vasta silloin, kun työ alkaa ja asiantuntija huomaakin olevansa 95 % ajasta oman ja tiiminsä työpanoksen myyntiedustaja. Tulos tai ulos.

Myyntiedustajan työ on hyvää työtä. Pidän siitä itse paljon. Helppoa se ei ole, eikä aina kovin arvostettuakaan, mutta ilman myyntiä ei ole asiantuntijatyötä. Siksi kysynkin aina työhaastattelussa, miten hakija myy oman osaamisensa. Jokaisen rehellisen työnantajan tulisi kysyä tuo tärkeä kysymys. Jokainen hyvä asiantuntijaorganisaatio tarvitsee hyviä myyjiä. Jos olet sellainen, mikset kertoisi sitä vaikka minulle.

One Comment (+add yours?)

 1. Pertti Nummela
  kesä 11, 2018 @ 08:03:34

  Moi Juuso, luin juuri kirjoituksesi. Itse aikanaan työllistäessäni 15 henkeä unohtui tuo kysymys motivoinnista eikä hakijakaan juuri sanonut mitään – eli ainoastaan palkkauksen toivossa. Yksikin myyntitehtäviin palkattu henkilö saatuaan ensimmäisen palkan ei tehnyt seuraavaan kolmeen kuukauteen mitään – ei mitään. Raha ei ole motivoiva elementti, jos sitä on liian vähän tai liian paljon. Motivointi lähtee omasta halusta edustaa yhteisöä, johon kuuluu, mahdollisimman hyvin ja kannattavasti.

  Piirtämäsi pallot ovat hyvä alku mainostoimistolle mutta siitä puuttuu nähdäkseni yksi pallo – asiantuntija. Markkinoinnin rooli on kasvanut myynnin tukena hakien liidejä myynnille. Samalla markkinoinnin ja myynnin eriaikaisuutta ja yhteistyökyvyttömyyttä on pystytty pienentämään. Markkinointi ja myynti ovat toimineet täysin erillään yrityksissä, edelleen jopa kasvuyrityksissä.

  Tein yhdessä kasvuyrityksessä 4 kk markkinointivastaavan työtä, jossa käytännössä tein mainonnan tehtäviä, yhden uuden tuotteen lanseerauksen myös. Tässä yrityksessä ei ollut myynnin ja markkinoinnin yhteistyötä lainkaan, eikä kuunneltu tuotannosta vastaavia asiantuntijoita. Myynti oli aggressiivinen mutta vuoden verran etukenossa, jos tuotanto ei ole pystynyt lunastamaan myynnin lupauksia ja odotuksia ollaan tilanteessa, missä yritys on ollut aikaisemminkin. Yrittäjänä ymmärrän myynnistä ja rahoituksesta tulevat paineet, tuotteet ja palvelut on saatava maailmalle.

  Siis yksi pallo puuttuu kun myymme asiakkaamme tuotteita ja palveluja. Asiantuntijat. Mainostoimistoon tuo kahden pallon kuva sopii, koska markkinointi tässä tapauksessa sisältää tuon asiantuntijuuden.

  Aloin stalkkaamaan nyt WorldWideWeb’in kautta.

  Love, Pertti

  0500-690003

  Vastaa

Leave a Reply