Kumpi on tärkeämpää: myynti vai markkinointi?

No Comments

Markkinoinnin tehtävä on tehdä myynti tarpeettomaksi. Markkinoinnin automaatio puolestaan tasalaatuistaa, automatisoi, tehostaa ja mittaa markkinoinnin eri tehtäviä. Se on kätevä, väsymätön ja kustannustehokas kuin hotellikäytävän 24/7-limsa-automaatti. Juoma-automaatti on vuosikymmeniä vanha keksintö. Miksi silti kaupunkien keskustat ovat täynnänsä ravintoloita, joissa tarjoilija kantaa juoman pöytään?

Millaista on menestyksellinen myynti? Se on asiakkaan tarpeiden kohtaamista, kohtaamisten ymmärtämistä ja ymmärtämisen jalostamista molempia osapuolia taloudellisestikin hyödyttäväksi yhteistyöksi. Niin kauan kuin ihminen sitoutuu mieluummin toiseen ihmiseen kuin koneeseen, paras ihmisen kohtaaja on toinen ihminen. As simple as that. Jos tuote tai palvelu on niin edullinen, matalakatteinen, bulkkinen tai online-optimoitu, ettei sen myyntiprosessi kestä ihmiskontakteja, myynti sietääkin automatisoida.

Mutta kuka on yrityksen kaupallinen avainpelaaja? Minun mielestäni se on aina myyjä. Konsultoiva ja kuunteleva myyjä, jolla on hiljaista tietoa asiakkaista ja asiakassuhteiden historiasta. Kun käyn ostoksilla lähilihakaupassa ja lihamestari heittää tiskin takaa tervehdyksen lisäksi kysymyksen, että onnistuiko lihakääryleeni viime viikolla hänen myymästään nuoresta naudasta, olen myyty. Konekin voi kysymyksen tehdä, mutta ihminen tekee sen lähtökohtaisesti aidosta mielenkiinnosta. Aitous on asiakassuhteen tukipilari.

Jos yritys haluaa varmistaa markkinointinsa tehokkuuden, pitkäjänteisyyden, interaktiivisuuden ja ihmisyyden, se pitää kiinni hyvistä myyjistään. Jos heidän antaa automaation huumassa mennä, sahaa poikki vahvimman oksansa. Ja vaikka pääosan esittäjän Oscar menisikin myyjälle, parhaan käsikirjoittajan palkinto menee markkinoinnille. Vain hyvä tarina kantaa ja antaa tulkitsijalleen vapauksia.

Leave a Reply