Valossa vai varjoissa?

No Comments

Olen seurannut mielenkiinnolla Selviytyjät Suomea. Tusina tropiikkiin pudotettua, pääsääntöisesti toisille vierasta julkkista on ihan hyvää viihdettä. Mutta minulle ohjelma on ennen kaikkea valmennusta tiimin sisäiseen johtamiseen ja ulkoiseen markkinointiin.

Miltä Selviytyjät näyttää sisältäpäin?

Tropiikin arki ei näytä paljon eroavan 60° leveyspiirin päiväohjelmasta. Tiimit kilpailevat toisiaan vastaan. Tiimien sisällä profiilipelaajat ottavat rohkeasti johtajan roolin. Se on hyvin epäitsekästä, sillä pelin henki niin tropiikissa kuin työpaikoilla on se, että mieli- piteistä rangaistaan. Mielipidejohtajan selän takana on hyvä edetä, mutta heimoneuvos- toissa ja johtoryhmissä otetaan esiin pitkät puukot. Heimon pelurit ottavat kaiken vetoavun itsensä likoon pistävistä jäsenistä ja kääntävät selkänsä, kun olisi hetki nousta esiin itse. Jos haluaa vain seurailla, varjoissa on turvallisempaa liikkua. Jos pelaajalla ei ole piiloagendaa, hän uskaltautuu valoon.

Miltä Selviytyjät näyttää ulospäin?

Realityä tai yrityksen liiketoimintaa ei syntyisi pelkkien varjojen kuvaamisesta. Tämän lukijoista promille muistaa Selviytyjät-kauden kaksi alkuperäistä heimoa. Ne olivat – tarkistin interwebistä – Sabitan ja Tugawe. Useampi muistaa Helena Ahti-Hallbergin, Hussin, Kauppias-Sampon ja Sahamiehen. Kaikki muistavat Helmenkalastajan. Juhana on tuotantokauden helmi. Nelonen on hänelle paljosta velkaa. On varmaa, että ilman Helmenkalastajaa Selviytyjien katsojaluvut olisivat jääneet paljon alemmaksi. On oletettavaa, että tähti itse tiesi alusta pitäen, että hänen profiilillaan ei voiteta. Mutta Nelonen sai katsojansa, Helmenkalastaja näkyvyytensä Keskinäisen Kehumisen Kerholleen, somen keskustelufoorumit saivat polttoainetta. Win-win-win.

Mitä tästä eteenpäin?

Tuotantokauden kultapoika on nyt ennustettavasti äänestetty ulos, mutta hänelle jää vielä kiehtova rooli heimoneuvoston viisastelijana. Reality eroaa tosielämästä siinä, että kun johtoryhmissä soihtu sammuu, poisäänestetylle ei jää roolia heimoneuvostossa. Jos jäisi, muuttaisiko se yritysten sisäistä dynamiikkaa? Sikäli mekaniikka on samanlainen, että kun yksi lähtee, seuraava alkaa pelätä asemansa puolesta. Pelko johtaa avoimuuden sijasta hymistelyyn. Vain toisiinsa luottava tiimi uskaltaa ottaa esiin myös kipeitä asioita. Vain rohkeasti esiin nostettuja asioita voidaan parantaa.

Tai sitten kaikesta tärkeästä voidaan vaieta.

 

 

 

Leave a Reply